DRŽAVA SRBIJA ZAKIDA LEKARE I MEDICINSKE SESTRE BAR JEDNU PLATU GODIŠNJE?! Pitamo vas, da li je to u redu?
Foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

o ovom svi ćute

DRŽAVA SRBIJA ZAKIDA LEKARE I MEDICINSKE SESTRE BAR JEDNU PLATU GODIŠNJE?! Pitamo vas, da li je to u redu?

Zašto je ovo postalo javna tajna?

Objavljeno: 14:16h

U Srbiji kasne autobusi, letovi, plate... I na to smo se, nažalost, navikli...

Jedna lekarka javila se našem portalu da ukaže na gorući problem u zdravstvu, o kom, kako navodi, niko ne priča. Pod imenom i prezimenom ne sme da priča ni ona, ali nas uverava da su medicinski radnici u ovom problemu već duže vreme, a da o tome niko ne piše.

- Iako su ljudi uglavnom nezadovoljni radom zdravstva, niko nema u vidu kroz šta mi prolazimo. Naše plate, ako javnost ne zna, već mesecima kasne - tvrdi ona.

foto: Pixabay

- Nekad je kašnjenje 7 dana, nekad 9, nekad mnogo više, a za sve to vreme, pored toga što brinemo o zdravlju i životima naših sugrađana, mi moramo i da brinemo od koga da pozajmljujemo pare i plaćamo račune koji neće da čekaju - jada se ona.

- Kada se saberu i oduzmu dani kašnjenja tokom cele godine, ispada da mi tokom godine primimo 11 plata. Tu jednu platu pojede nam kašnjenje - kaže ona.

Ona ističe da, iako je veliki broj lekara iz Srbije, ali i medicinskih sestara, koji sreću traže u inostranstvu, ona je izabrala da ostane ovde, i radi za platu koja je manja od poslaničke, i manja od one koju zaslužuju oni koji nam spasavaju živote, sve što traži je da ne živi "život na pozajmicu" već da može da na vreme plaća svoje obaveze.

foto: Stock

- No, izgleda da odlazak odavde više nije izbor, već moranje. Zašto niko ne izađe u javnost i objasni zašto plate u zdravstvu kasne, ako se već priča o sjajnim ekonomskim poboljšanjima? Ako se ovako nastavi, pakovaću kofere - kaže ona.

foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

Iako smo u Ministarstvu zdravlja tražili odogovor da li, i zbog čega, plate u ovom sektoru kasne mesecima, oni su nas uputili da je to u nadležnosti Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

No, u RFZO tvrde da je ovo pitanje za pojedinačne institucije, jer "RFZO redovno vrši prenos sredstava prema zdravstvenim ustanovama za ugovoreni broj i strukturu radnika koji pružaju zdravstvene usluge osiguranim licima Republičkog fonda,a u skladu sa potpisanim Ugovorom sa zdravstvenim ustanovama" - tvrdi se u odgovoru koji nam je stigao.

RFZO prenos sredstava za plate zdravstvenim ustanovama vrši dva puta mesečno - prvi deo 18. u mesecu za koji se vrši isplata, a drugi deo 3. u narednom mesecu, odnosno na 15 dana vrši se prenos sredstava za plate.

Institucija je dužna, navode u RFZO da prvi deo isplati do 20. u mesecu za koji se vrši isplata, a drugi deo najkasnije do 5. u narednom mesecu.

IMAM 3 DECE, KREDIT I PLATU OD 800 EVRA, A NE MOGU DA PREŽIVIM! Hirurg Milan (46) teška srca napušta Srbiju!

Medicinska sestra u državnom zdravstvu u proseku prima 35.000 dinara, dok je plata lekara opšte prakse oko 60.000, a lekara specijaliste 15.000 do 20.000 dinara više.

Izveštaj Svetskog ekonomskog foruma (2017-2018), kaže da je Srbija po indikatoru „kapacitet za zadržavanje talenata“ na 134. mestu od ukupno 137 zemalja.

Tako je od 2013. do danas samo u Nemačkoj blizu 1.500 medicinskih radnika našlo zaposlenje.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.