OVO NIKO OD MEDIJA U SRBIJI NEĆE DA OBJAVI! Radnici Pošte svake noći štrajkuju na otvorenom, OVO TRAŽE OD DRŽAVE! (FOTO)
Foto: Espreso.co.rs

bolji uslovi za radnike

OVO NIKO OD MEDIJA U SRBIJI NEĆE DA OBJAVI! Radnici Pošte svake noći štrajkuju na otvorenom, OVO TRAŽE OD DRŽAVE! (FOTO)

Proveli smo veče ispred s njima

Objavljeno:

Žila kucavica poštanskog sistema Srbije blokirana je već tri noći!

Ukoliko čekate pošiljku ili pak vaša nije isporučena, ovo je glavni razlog za to!

Noć koja je iza nas treća je noć za redom kako poštari i šalterski radnici zaposleni u Pošti Srbije, njih nekoliko stotina, štrajkuje ispred glavnog distributivnog centra u Zemunu.

PROTEST RADNIKA POŠTE U NOVOM SADU: Blokirali ulaz za prijem pošiljki, traže veće zarade i primanje stručnih kadrova

foto: Espreso.co.rs

Odatle se inače paketi, pisma i ostali poštanski materijal prosleđuje poštama na teritoriji Srbije. Zaustaviti taj centar znači zaustaviti poštansko preduzeće

Zaposleni i nezadovoljni, cele noći, kad je svega nekoliko stepeni oko nule, noć provode ispred centra gde u Pošti sve počinje, i gde se sve završava.

foto: Espreso.co.rs

Do blokade je, kako nam kažu zaposleni, došlo iz čistog nezadovoljstva.

- Dosta su radnici "Pošte" bili ovce. Mi smo najprofitabilnije javno preduzeće u zemlji sa najnižim platama. Više od dve trećine zaposlenih radi za 35.000 dinara, što je najniža plata u javnom sektoru, posebno ako se uzme u obzir na primer Elektrodistribucija gde su plate oko 70.000 dinara. Da ne pričamo o onima koji obavljaju privremeno povremene poslove, i rade za mizeriju koja je nekad 11, nekad 17 hiljada. To je javna tajna za koju svi znaju, a koja postoji samo u Pošti.

Ono što je najbolnije za njih jeste to što od ukupne dobiti "Pošte" 70 odsto, prema rečima ljudi iz sindikata, ide u budžet države, a 30 odsto se raspodeljuje na zaposlene.

- Mi radimo za najmanje plate u javnom sektoru, a našim novcem krpe se druge rupe u državi. Kad je Železnica u minusu, dodaje im se novac koji smo mi zaradili. I tako u krug. A mi, oni koji smo taj novac zaradili, imamo samo za osnovne potrebe, dok su letovanja zimovanja i ostala zadovoljstva sada već odavno luksuz - govore u glas zaposleni, nadglašavajući jedni druge.

Imaju jasnu poruku - ne planiraju da odustanu.

Noći i dane provodiće na ulici dok niko ne sasluša njihove zahteve, dok neko ne promeni njihov status.

Oni traže depolitizaciju preduzeća i dovođenje stručnih kadrova, povećanje zarada za iznos realnog pada u poslednje tri godine, povećanje broja zaposlenih i zapošljavanje radnika na neodređeno vreme.

Pozvali su i Rasima Ljaljića, da sasluša njihove zahteve, međutim odgovore nisu dobili.

Ovo su zahtevi koji su zvanično upućeni i nadležnima, a do ispunjenja istih oni se neće smiriti.

1. Poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih - Povećanje zarade za iznos realnog pada u poslednje tri godine - Isplata zarade iz dobiti 2. Radno - pravni status zaposleni - Zabrana zapošljavanja novozaposlenih lica na sistematizovana radna mesta sa rešenjima o privremeno - povremenim poslovima. - Prevođenje zaposlenih na određeno vreme u status zaposlenih na neodređeno vreme nakon dve godine kako to Zakon o radu i nalaže. 3. Obezbediti optimalan broj izvršilaca na tehnološkim radnim mestima 4. Uspostavljanje socijalnog dijaloga, poštovanje zakona i načela jednakosti. 5. Izbor direktora Preduzeća na osnovu već sprovedenog konkursa.

Niko od nadležnih im se ne obraća, ali će, kako najavljuju - to strpljivo čekati.

foto: Espreso.co.rs

Ono što je najavljeno u narednom periodu, ukoliko se sva tri sindikata slože, a prema rečima tamo okupljenih jeste obustava isplata penzija. Ovo je, kako kažu okupljeni za Espreso, zadnja slamka za koju će se uhvatiti ako se njihovi zahtevi i u narednom periodu budu ignorisali.

(Suzana Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.