POČELO JE! U Nišu deca koja nisu vakcinisana VRAĆENA KUĆI IZ VRTIĆA!
Foto: Profimedia, Ilustracija

odluka

POČELO JE! U Nišu deca koja nisu vakcinisana VRAĆENA KUĆI IZ VRTIĆA!

Roditelji su obavezni da od izabranog pedijatra dobiju potvrdu o zakazanoj revakcinaciji

Objavljeno: 14:21h

Mališani koji nisu bili kompletno vakcinisani u prethodna dva dana nisu mogli da pohađaju vrtiće Predškolske ustanove "Pčelica" u Nišu, a od danas je to ograničenje promenjeno tako da je uslov za boravak u vrtićima primljena "pentaksim" vakcina, izjavila je direktorka "Pčelice" Svetlana Mitić.

Ona je kazala da je na sastancima s pedijatrima Doma zdravlja u Nišu dogovoreno da uslov za boravak u vrtićima budu primljene tri doze "pentaksim" vakcine i zakazana revakcinacija.

Kombinovana petovalentna vakcina "pentaksim" koristi se u cilju zaštite protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize i hemofilusa influence tipa B.

"Roditelji su obavezni da od izabranog pedijatra dobiju potvrdu o zakazanoj revakcinaciji", dodala je Mitićeva.

foto: Reuters / Mike Segar

Prema njenim rečima, u 25 vrtića "Pčelice" upisano je nešto više od 6.200 mališana, a malo dece prethodnih dana vraćeno je zbog toga što roditelji nisu imalo potvrdu o vakcinisanju. Ona je istakla da je "Pčelica" kao kolektivna ustanova dužna da poštuje Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i dopise koje dobija od Doma zdravlja.

"U prethodnom dopisu Doma zdravlja zatraženo je od nas da deca budu kompletno vakcinisana, sa posebnim akcentom na MMR vakcinu zbog pojave malih boginja na Kosovu i Metohiji", izjavila je Mitić.

Analize Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" juče su potvrdile da u Nišu nema malih boginja i da dete za koje se sumnjalo da je obolelo od malih boginja, ipak nema tu virusnu bolest.

(Espreso.co.rs / 021)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.