UMRO RAJKO PAVIĆEVIĆ: Balkan se oprašta od velikog čoveka
Foto: Pixabay

neka mu je laka zemlja

UMRO RAJKO PAVIĆEVIĆ: Balkan se oprašta od velikog čoveka

Biće upamćen po slobodarskom duhu i borbi za profesiju

Objavljeno:

Kako je saopštio UNS, u Beogradu je iznenada preminuo Rajko Pavićević, legenda novinarstva na ovim prostorima, prvi urednik radio programa Indeks 202 na Radio Beogradu, novinar i urednik “Studenta”, glavni i odgovorni urednik TV Titograd (danas RTV Crna Gora), urednik JRT-a i dugogodišnji generalni sekretar Saveza novinara Jugoslavije.

Kolege će ga, piše na sajtu UNS, upamtiti kao staloženog, toplog čoveka, urednika koji je na put izveo i radovao se napredovanju u karijeri brojnih značajnih novinara na prostoru bivše Jugoslavije.

Pavićević je rođen 8. oktobra 1944. godine u Gornjim Rsojevićima kod Danilovgrada. Završio je Filološki fakultet u Beogradu.

Novinarsku karijeru započeo je u listu “Student” 1965. godine , gde postaje i urednik. Ova redakcija “svojim perom i leđima” izneće studentske proteste 1968. godine. U “Studentu” ostaje do kompletne smene redakcije početkom 1970. godine.

Počinje da uređuje studentski radio program “Indeks 202” na Radio Beogradu 202 od 1971. godine. Uporedo piše političke komentare i uređuje druge programe na Radio Beogradu 202. Potom, 1979. godine, odlazi u Titograd, današnju Podgoricu, i uređuje Informativni program TV Titograd, a zatim postaje i glavni i odgovorni urednik ove televizije.

Karijeru 1982. godine nastavlja u Beogradu kao direktor i glavni urednik novinsko-izdavačke kuće “Četvrti jul”. Na tom mestu ostaje do 1990. godine.

Član Udruženja novinara Srbije bio je od 1975. godine.

Bio je osnivač i dugogodišnji predsednik Programskog saveta Radio Indeksa.

“Svojim pristupom novinarstvu Pavićević je početkom 70-ih godina prošlog veka uneo u programe Radio Beograda otvorenost, angažovanost i kritički odnos, kada se profesija manje-više kretala u zadatim šablonima partijskog monopola. Jedna od formi otvaranja bili su i oštri satirični blokovi studentskog programa, na čijim se temeljima pojavilo i Indeksovo radio pozorište, koje će duhovitim izrugivanjem upozoravati na katastrofu koja se nadvila nad društvom”, pisale su kolege o Pavićeviću predlažući ga za Nagradu za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore koju je dobio 2009. godine.

“Uz novinarski i pedagoški rad, Rajko Pavićević ima časno mesto u borbi za autonomnost profesije. Upravo kad su političke elite krajem 80-ih i početkom 90-ih godina XX veka ponovo krenule da pritežu već dobro olabavljene uzde medijskih sloboda sa mesta čelnika Saveza novinara Jugoslavije pokušavao je uz onaj svesniji deo novinarske branše da spase struku od novog pada u ‘političko ropstvo’”.

Autor je knjiga “Školovanje u Jugoslaviji” i “Najčuvenija četiri slova sveta”, nekoliko scenarija. Bio je saradnik Akademije nauka na leksikografskim i enciiklopedijskim izdanjima za oblast novinarstva i publicistike.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

(Espreso.co.rs/UNS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.