EKSPERTSKA MISIJA ZA ZAŠTITU NOVINARA OCENILA: Mediji u Srbiji pod stalnim pritiskom vlasti
Foto: Stefan Jokić

IZVEŠTAJ

EKSPERTSKA MISIJA ZA ZAŠTITU NOVINARA OCENILA: Mediji u Srbiji pod stalnim pritiskom vlasti

TAIEX je naveo i podatke novinarskih udruženja iz Srbije, po kojima se i dalje beleže fizički napadi i verbalne pretnje novinarima

Objavljeno:

Ekspertska misija za zaštitu novinara u Krivičnom zakonu (TAIEX), koja deluje pri Evropskoj komisiji, ocenila je u izveštaju za Srbiju da su mediji pod stalnim pritiskom vlasti.

"Zbog kontrole koju vlada ima nad televizijama i radijskim stanicama, onlajn mediji postaju veoma važni izvori vesti, ali je problem u tome što su ti mediji pod stalnim pritiskom vlade i lokalnih vlasti", navodi se u izveštaju u koji je agencija Beta imala uvid. "Izvori nezavisnih i nepristrasnih informacija su malobrojni i njima je veoma teško da opstanu u ekstremno fragmentiranom medijskom tržištu", navodi se u tom izveštaju. TAIEX je naveo i podatke novinarskih udruženja iz Srbije, po kojima se i dalje beleže fizički napadi i verbalne pretnje novinarima. "Zabeleženi su i mnogi slučajevi ometanja rada novinara, kao što su zabrane prisustva konferencijama za novinare, ometanje prava na pristup informacijama od javnog značaja, skrivanje informacija o javnim aktivnostima lokalnih političara", piše u izveštaju. Navodi se i da su novinarska udruženja izrazila zabrinutost zbog nefunkcionisanja mehanizma saradnje koji je uspostavljen izmedju tih udruženja, tužilaštva i policije, o čemu svedoči činjenica da nisu razrešene brojne pretnje i fizički napadi na novinare. TAIEX je preporučio Ministarstvu kulture i informisanja da organizuje projekte i kampanje na nacionalnom nivou, kako bi se podigla svest javnosti o značaju medijskih sloboda, medijskog pluralizma i bezbednog rada novinara. U izveštaju se navodi i da je medijsko tržište u Srbiji verovatno najfragmentiranije u Evropi, ako se uzme u obzir broj stanovnika, pa je tako na kraju 2016. bilo registrovano 1.788 medija. "Zbog velikog broja medija i ekonomske krize, kao i zbog ukupnog budžeta za oglašavanje od 160 miliona evra, mediji većinom nisu samoodrživi", piše u izveštaju.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.