NEVEROVATAN SKANDAL U BEOGRADU: Grupa huligana SRUŠILA KUĆU U KOJOJ ŽIVI ROMSKA PORODICA! (FOTO)
Foto: NDMBGD

STRAŠNO

NEVEROVATAN SKANDAL U BEOGRADU: Grupa huligana SRUŠILA KUĆU U KOJOJ ŽIVI ROMSKA PORODICA! (FOTO)

Ovo je otkrila Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd

Objavljeno: 16:18h

Rano jutros, na prepad, oko 15 huligana za koje u Ne da(vi)mo Beograd tvrde da ih je unajmilo građevinsko preduzeće Zapadna Srbija, uspelo je u svom naumu i srušilo kuću na Vidikovačkom vencu bb, a porodice izbacilo na ulicu, tvrde aktivisti. Oko petoro huligana je privedeno u policijsku stanicu.

“Oni su došli oko osam ujutru, ranije nego prošli put... Došli su sa alatom, popeli se na krov i krenuli da razbijaju... uništili su i stvari u kući, zidove, vrata i ostale stvari. Mi smo trenutno sa porodicom, pokušavamo da zakrpimo koliko možemo, jer ako sada napuste objekat, sutradan možemo očekivati da će sve biti porušeno“, kaže Miloš Injac iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

On dodaje da je policija reagovala „ekspresno“ i sprečila da bager koji je tek stigao sruši objekat.

foto: NDMBGD

„Jedino me brine što policija nije zvala tužioca, ali videćemo šta će biti,“ kaže Injac za Insajder.

Prema njegovim rečima, vlasnik građevinskog preduzeća Zapadna Srbija je već neko vreme nedostupan državnim organima, a protiv tog preduzeća i njegovog vlasnika je već podneta jedna krivična prijava zbog malverzacija sa izgradnjom objekata na Petlovom brdu.

Od početka marta u više navrata porodicama koje žive na ovom mestu grupa navijača za koje u Ne da(vi)mo Beograd tvrde da su unajmljeni preti i nastoji da ih izbaci na ulicu.

Dve romske porodice koje žive u ovoj baraci izložene su, prema tvrdnjama aktivista, stalnom teroru i orkestriranim napadima za koje po sopstvenom priznanju držalac zemljišta, direktor preduzeća za izgradnju objekata, angažuje navijače.

foto: NDMBGD

Iako je, kako navodi Ne da(vi)mo Beograd, prvobitno opština Rakovica donela rešenje o iseljenju pomenutih porodica, Evropski sud za ljudska prava je na zahtev organizacije Jednakost doneo odluku o privremenoj meri u martu 2016. prema kojoj vlasti ne smeju da izbace ove dve porodice dok sudu ne dostave podatke o merama koje su lokalne vlasti preduzele da porodicama obezbede alternativni smeštaj i druge socijalne usluge.

Međutim, Opština Rakovica se o ovu meru oglušila tako što je na insistiranje osobe koja stoji iza napada donela zaključak kojim se utvrđuje da je prethodno doneto rešenje o izbacivanju postalo izvršno.

Istovremeno, napadači su dodatno ohrabreni činjenicom da Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu još nije reagovalo u vezi sa krivičnom prijavom koju je protiv njih podnela organizacija za ljudska prava Jednakost.

Insajder je u vezi sa ovim slučajem uputio pitanja policiji da li je i ko priveden, šta je preduzeto i da li je obavesteno tužilaštvo. Odgovori do sada nisu dostavljeni redakciji.

(Espreso.co.rs / Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.