RAZMISLITE JOŠ JEDNOM - DA LI VAM SE OVO ISPLATI? Ovoliku kaznu plaćate ako OŠAMARITE POLICAJCA!
Foto: Dragan Kadić

SVAKI DAN NOVI INCIDENT

RAZMISLITE JOŠ JEDNOM - DA LI VAM SE OVO ISPLATI? Ovoliku kaznu plaćate ako OŠAMARITE POLICAJCA!

Kako ističe, od fizičkih napada, učestaliji su verbalni, a sistem se mnogo efektnije nosi sa psovkama, uvredama i pretnjama, nego sa batinama

Objavljeno:

Od početka godine zabeleženo je više desetina napada na policajce širom Srbije, a ne prođe dan bez incidentnih situacija i huligana spremnih da nasrnu na uniformu, kaže za „Alo“ Nenad Ljubišić, predsednik strukovnog udruženja policije „Arčibald Rajs“.

Ljubišić se osvrnuo na jučerašnji incidenta u Novom Sadu kada je nasilnik naneo teške povrede policajki.

On za ovakvu praksu krivi ne samo stanje u društvu, već i blagu kaznenu politiku pravosuđa.

- Kada se slučaj napada na policiju konačno nađe pred sudom, najčešće se završava tako što okrivljeni plati takozvani oportunitet. U praksi to znači da su građani slobodni da šamaraju i udaraju policajce, a da ih to „zadovoljstvo“ košta 200 evra. Na taj način, umesto da deluju i preventivno i zaštitnički prema nama, apsurdno je, sudovi deluju stimulativno prema nasilnicima - kaže naš sagovornik i dodaje da je ranijih godina postojao problem i sa tužilaštvom, ali da se rad te institucije po ovom pitanju poboljšao u prethodnih nekoliko meseci.

foto: nebojša mandić / ilustracija

Kako ističe, od fizičkih napada, učestaliji su verbalni, a sistem se mnogo efektnije nosi sa psovkama, uvredama i pretnjama, nego sa batinama.

- U tom slučaju, prekršajni sudovi su veoma ekspeditivni i brzi, pa se slučajevi završavaju gotovo odmah uz visoke, odnosno odgovarajuće novčane kazne, koje se u slučaju da okrivljeni odbije da plati, odmah zamenjuju za zatvorske – zaključuje Ljubišić.

Kriminolog i stručnjak za bezbednost Dejan Zlatković veruje da napadi na policiju nisu izolovani incidenti, već deo kontinuiteta, prvenstveno kao zaostavština iz vremena vladavine Demokratske stranke.

- Naime, tada su, radi navodnog usaglašavanja sa evropskom praksom, rađene ozbiljne kampanje protiv takozvane policijske represije i posebne zvanične ili nezvanične obuke policajaca, sudija i tužilaca, gde građanin mora biti u potpunosti zaštićen. Kao i sve drugo, tako je i ovo otišlo u krajnosti, pa su nasilnici postali „beli medvedi“, a policajci „lovina za odstrel“, a cenu takve politike gledamo i danas - kaže Zlatković za „Alo“.

Država godinama okretala glavu od problema

Još od petooktobarskih promena, svaka vlast je posle napada na policiju koji zatalasaju javnost ispaljivala floskule kako je „napad na policajca napad na državu“, ali osim demagoških parola, konkretnih promena nije bilo, jednoglasni su naši sagovornici. Ipak, kako ističu, od početka ove godine vidi se pomak u zaštiti integriteta uniforme.

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.