S RAŠIRENOM PETOKRAKOM JELENA JE DANAS SUZE LILA NA TRGU REPUBLIKE: Ujaci su mi preklani, otac mi je bio u ratu...
Foto: Suzana Trajković

potresno

S RAŠIRENOM PETOKRAKOM JELENA JE DANAS SUZE LILA NA TRGU REPUBLIKE: Ujaci su mi preklani, otac mi je bio u ratu...

Dok su se prisutni razilazili, ona je sa prezirom gledala one koji su petokraku krili dok je njena porodica ginula za otadžbinu..

Objavljeno:

Srpskom prestonicom danas su se orilo: "Po šumama i gorama..." i "Požuri druže, brže još brže, "Hej, vojnici, vazduhoplovci", "Ide Tito preko Romanije", "Kud narodna vojska prođe", "Budi se Istok i Zapad", "Internacionala"...

Centar grada u potpunosti je bio potpuno paralisan, i to s dobrim razlogom. Danas je za mnoge, posebno starije sugrađane, dan za slavlje. Dan pobede. Danas je počelo obeležavanje 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Osim muzike, nasmejanih lica danas su se na Trgu republike vijorile zastave. Jedna žena, dok su joj se suze slivale niz lice, držala je u rukama raširenu zastavu sa petokrakom.

Postavili smo joj jednostavno pitanje: Zbog čega je za nju i njenu porodicu značajan 20. oktobar?

- Meni on mnogo znači. Ovo je dan kad se posebno sećam moje rodbine koja je stradala u Drugom svetskom ratu. Rođena sam 1953. godine i od malena sam slušala priče o teroru koji smo preživeli.

- U ratu su mi stradali ujaci, našli su ih preklane na ulici.

- Od cele porodice preživeli smo sestra majka i ja, priča Jelena za Espreso. Dok briše suze i guta knedlu, ne odustaje. Nastavlja da govori...

- Znate, moj otac je bio partizan, borio se u ratu i kasnije preminuo 1991. godine...danas da je živ, bio bi zgranut nad svime što se dešava - priča naša sagovornica osvrćući se na život danas.

- Za vreme Tita, posle rata, kad sam bila dete, moglo je lepo da se živi. Danas dobro žive samo političari i pevaljke. Običan narod samo - preživljava. Pet dana pasulja, nemaština. Živimo u bedi - zaključuje Jelena sa Novog Beograda.

Ponosna žena, krvavih očiju od suza, nastavila je da drži zastavu u ruci. Dok su se prisutni razilazili, ona je sa prezirom gledala one koji su petokraku krili dok je njena porodica ginula za otadžbinu...

(S. Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.