MORAĆE DA NAPUSTE SLOVAČKU! Oglasila se srpska vlast povodom hapšenja naših radnika!
Foto: AP

evo šta je posredi

MORAĆE DA NAPUSTE SLOVAČKU! Oglasila se srpska vlast povodom hapšenja naših radnika!

Ambasada Republike Srbije u Slovačkoj će nastaviti da prati situaciju i pruža konzularnu pomoć našim građanima, u okviru svojih nadležnosti.

Objavljeno:

Povodom privođenja grupe od 23 državljana Republike Srbije u gradu Šalu u Slovačkoj, Ministarstvo spoljnih poslova obaveštava građane Srbije da se slovačko tržište rada u poslednjih nekoliko godina sve više otvara za radnike iz trećih zemalja.

PLAČU I PADAJU U NESVEST, DRŽE IH KAO KRIMINALCE: Pohapšeni Srbi na radu u Slovačkoj, MOLE ZA POMOĆ!

Za slovačke standarde je kvalifikovana radna snaga iz Zapadne Evrope skupa, zbog čega se angažuju radnici iz Ukrajine, Srbije, Makedonije, Vijetnama i dr. Problemi s kojima su se naši radnici suočili počeli su od 2016. godine zbog toga što sve veći broj, koristeći bezvizni režim od 90 dana, dolazi u Slovačku posredstvom privatnih agencija i fizičkih lica ili samostalno.

Kompetencije nadležnih slovačkih organa po pitanju kontrole nelegalnog zapošljavanja nisu jasno definisane. Kontrolu u kompanijama, po pravilu, obavljaju predstavnici inspekcije rada i policije za strance.

Nelegalnim se smatra ukoliko poslodavac nije prijavio radnika najmanje jedan dan pre stupanja na posao, a policija kontroliše da li je došlo do prekoračenja dozvoljenog boravka. Prilikom inspekcije kontroliše se tzv. kodiranje radnopravnog odnosa koje je izvršeno u skladu sa propisima EU.

U utorak, 17. oktobra 2017. godine grupa od 23 državljana Republike Srbije, koji su, iz grada Šala, gde su radili u fabrici SHC, privedena je u Prihvatni policijski centar Medvedovo, zbog nelegalnog rada.

Ambasada Republike Srbije u Bratislavi je odmah po dobijanju navedene informacije, od državljanina Republike Srbije Dejana Cvetkovića, stupila u kontakt sa direktorom Prihvatnog centra i Upravom za strance MUP- a Slovačke i zatražila informaciju o razlozima privođenja.

foto: Youtube, Pixabay

Nadležni slovački organi su obavestili da su 23 državljanina Srbije privedena zbog nelegalnog radnog angažmana u Slovačkoj Republici. Prema raspoloživim informacijama, svi su bili angažovani posredstvom slovačke agencije Maks.

Na informativnom razgovoru u Medvedovu je utvrđeno da dve srpske državljanke ne poseduju važeće putne isprave, one su zadržane u Prihvatnom centru, uručeno im je administrativno rešenje o zabrani boravka u Slovačkoj u trajanju od godinu dana i dat im je rok od 7 dana za dobrovoljno napuštanje Slovačke, a ukoliko tu mogućnost ne iskoriste, biće pokrenut postupak readmisije shodno važećem bilateralnom protokolu.

Preostali 21 državljanin Republike Srbije je vraćen u grad Šala, svi su dobili administrativno rešenje o zabrani boravka u Slovačkoj zbog posedovanja nelegalne radne dozvole od čega 20 lica na godinu dana, a jedno lice na tri godine, budući da je u postupku utvrđeno da je u prethodne četiri godine u kontinuitetu boravio u državama Šengena. Svima je ostavljen rok od 7 dana da dobrovoljno napuste Slovačku, a u suprotnom će se pribeći njihovoj deportaciji.

Ambasada Republike Srbije u Slovačkoj će nastaviti da prati situaciju i pruža konzularnu pomoć našim građanima, u okviru svojih nadležnosti.

Državljanima Srbije, koji nemaju važeću putnu ispravu, ukoliko se odluče na dobrovoljni povratak, u najkraćem roku će biti izdat putni list, u skladu sa zakonom. Osim Dejana Cvetkovića, koji je obavestio o privođenju, niko od naših građana nije se obratio Ambasadi Republike Srbije, sa zahtevom za konzularnu zaštitu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje pisanim putem nije tražilo informaciju od Ministarstva spoljnih poslova, od samog početka, odmah po pribavljanju relevantnih informacija, obavešteno je i redovno informisano o slučaju privedenih državljana Republike Srbije.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.