SVETI TOMA, SEDI DOMA! Srbi na današnji dan ne smeju da urade samo JEDNU STVAR!
Foto: Wikipedia

evo i koju!

SVETI TOMA, SEDI DOMA! Srbi na današnji dan ne smeju da urade samo JEDNU STVAR!

On je zaštitnik stolara jer je i sam bio drvodelja

Objavljeno:

Tomindan mnoge porodice u Srbiji obeležavaju kao svoju krsnu slavu. Kao esnafsku slavu, Svetog Tomu obeležavaju drvodelje, bačvari, kolari, stolari, užari, dunđeri, bunardžije, kaldrmdžije i zidari.

On je zaštitnik stolara jer je i sam bio drvodelja, a predanje kaže da je jednom pred njega izašao đavo u obliku lepe devojke, koja ga je iskušavala. Sveti Toma se zagledao u nju, udario sečivom u kamen i otupio svoju sekiru. Zbog toga se toliko naljutio da je iz oblaka izazvao nezapamćenu kišu i njome utopio đavola. Stolari, drvodelje i zidari na današnji dan ne rade ništa jer je za njih danas veliki praznik.

Za Svetog Tomu se veruje da je bio jedini od svih apostola koji je propovedao izvan granica tadašnjeg Rimskog carstva. Širio je hrišćanstvo najpre u Palestini, potom u Persiji, a stigao je i do daleke Indije. U sirijskoj crkvi, Toma je poznat kao Isusov brat koji je utemeljio crkve na Istoku, posebno u Edesi.

I danas se ime ovog svetitelja često pominje u narodu, i to zbog izreke "neverni Toma" - predanje kaže da je ovaj nadimak Toma dobio jer je bio jedini od svih apostola koji je smatrao nemogućim činjenicu da je Isus vaskrsao. A onda, kada se Hrist pojavio pred njim i ponudio mu da mu opipa rane, Toma je uzviknuo: "Gospod moj, i Bog moj!"

Osim što je bio neveran, priča legenda, Sveti Toma je imao problema i sa vremenom. Tako je, prema predanju, bio jedini apostol koji je

zakasnio na sahranu Presvete Bogorodice. Tužan zbog toga, tražio je da se grob otvori da bi se oprostio od svetice. Na opšte čuđenje okupljene mase, kada je grob otvoren u njemu nije bilo tela, jer je Bogorodica vaskrsla. Tako je Toma, i nesvesno, postao glasnih Božijih čuda na Zemlji.

Srbi veruju da na Tomindan ne treba nikuda putovati, pa postoji i izreka "Sveti Toma, sedi doma".

(Espreso.co.rs / Žena.blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.