ON JEDINI U SRBIJI GAJI ŽIVOTINJE SA NAJSKUPLJOM VUNOM NA SVETU! Hit biznis Valjevca Miljana!
Foto: Printscreen/RTS

nesvakidašnji posao

ON JEDINI U SRBIJI GAJI ŽIVOTINJE SA NAJSKUPLJOM VUNOM NA SVETU! Hit biznis Valjevca Miljana!

Alpake, poni konje i koze je nabavio i zbog organskog đubriva potrebnog za orahe i drenjke

Objavljeno:

Dok alpake, životinje sa Anda iz roda lama, doživaljavaju ekspanziju gajenja širom Evrope, Amerike i Australije, u našoj zemlji nema uzgoja. Da sve ne bude tako potrudio se jedan Valjevac koji na porodičnom imanju počinje da gaji alpake, zanimljive i korisne životinje čija je vuna najskuplja na svetu.

Lepe i atraktivne su alpake na porodičnom imanju Milijana Savića, na samoj periferiji Valjeva. Kako su i odakle stigle ovde, zna samo Milijan. Alpake su mu bile veliki izazov da ih prvi počne gajiti.

foto: Printscreen/RTS

„Jako je zanimljiva životinja za gajenje. Laka je za dresuru. Njihova vuna se smatra najkvalitetnijom vunom na svetu. Postiže izuzetno veliku cenu. Koristi se jako puno kao terapijska životinja, naročito za neurološka obolenja. I jako je skromna u svojim zahtevima“, kaže trgovac Milijan Savić.

Alpake su se brzo i lako prilagodile našem podneblju. Dva skupocena mladunčeta rođena su u Valjevu.

foto: Printscreen/RTS

U Srbiji više nigde nema alpaka.

Zato ovde imaju mali problem. Sve četiri alpake su ženke. Briga je sada kako proširiti stado.

Dok se rešava to pitanje ne prestaje posvećenost i ljubav cele porodice Savić prema alpakama, ali i poni konjima i kozicama.

„Životinje su uvek bile velika očeva ljubav i on je želeo kad zaključi s poslom da se posveti njima. Kažem, u početku nama se ta ideja nije mnogo dopala, ali kako su životinje počele da pristižu, mi smo njih sve više i više voleli“, objašnjava Radosav Savić.

foto: Printscreen/RTS

„Ovaj konjić se zove Lola i svima njima sam ja dao imena. I ovde sam svaki dan. Volim mnogo da se družim sa njima“, kaže Danilo Radojičić.

Na dva hektara svog imanja, pored reke Jablanice, Savić je najpre zasadio 400 oraha i stotinak drenjaka. Jezero je poribljeno šaranom i klenom, a služi za navodnjavanje sadnica.

Alpake, poni konje i koze je nabavio i zbog organskog đubriva potrebnog za orahe i drenjke.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.