NISU SAMO CRNOGORKE:  I Srpkinje PREKIDAJU TRUDNOĆU kada saznaju da će roditi DEVOJČICU!
Foto: Pixabay.com

POPADIJA JE DVA PUTA ABORTIRALA!

NISU SAMO CRNOGORKE: I Srpkinje PREKIDAJU TRUDNOĆU kada saznaju da će roditi DEVOJČICU!

Kontrole trudnoće se obavljaju, ali abortuse, ukoliko trudnica nosi žensko dete, ne radi niko, pre svega iz etičkih razloga, i ako je bilo takvih zahteva!

Objavljeno:

Nedavno je "Blic" preneo tekst o problemu crnogorskih žena, koje pod pritiskom okoline ili porodice abortiraju kada saznaju da nose dete ženskog pola. Neke od njih su bile prinuđene, neke su jednostavno same želele da prekinu trudnoću, nakon što je genetskim testiranjem utvrđeno da čekaju devojčicu. Selektivni abortus zbog pola deteta nije nepoznanica ni u Srbiji, a razgovarajući sa lekarima iz raznih krajeva zemlje došli smo do saznanja da se i naše majke odlučuju na abortus, ukoliko ne žele da rode dete očekivanog pola.

NEMA DEMOKRATIJE, ALI BAR ČEDA FENSI LETUJE: Komentari Srba o 5. oktobru su BRUTALNI! (FOTO)

- Ta žena je tri puta ostajala u drugom stanju. I svaki put je dolazila kod mene u prvim nedeljama trudnoće i tražila da radi analizu horionskih čupica, kako bi saznala pol deteta pre isteka zakonskog roka za abortus, koji je deset nedelja. Svaki put sam joj izlazio u susret, jer je bila popadiija. Kada je dobila rezultate, prva dva puta, bila je svesna da prekid trudnoće neće moći da obavi u državnoj bolnici, jer su devojčice, koje je nosila bile potpuno zdrave. To je uradila u nekoj privatnoj klinici, nisam je ni pitao. Tek treća analiza, koju je radila, pokazala je da nosi dečaka. Tada je i popadija bila srećna - objašnjava ovaj doktor kako se selektivni abortus zbog pola deteta dešava i u Beogradu.

Da žene u Srbiji nisu izuzetak, potvrđuje dr Dušan Protić, koji ima privatnu ordinaciju u Beogradu, gde najviše dolaze žene iz Crne Gore da bi obavile analizu horionskih čupica. Uglavnom mu, kaže dolaze parovi koji imaju dve ili tri ćerke, mada je bilo i slučajeva da dođu oni koji traže da prvo dete bude muško. Dolaze čak i ljudi i iz Nemačke na ovakvu proveru.

- Mnoge žene kriju zašto dolaze. Traže da urade horionske čupice, uvek izmisle priču da u porodici postoje anomalije. I uglavnom, kad čuju da je devojčica, traže prekid trudnoće. Kad hoće da abortiraju, kad im se ne svidi pol, onda u bolnicama navode socijalne i ekonomske razloge. Ja sam protiv abortusa jer je svako dete - dete. Mada je bilo i slučajeva kada sam ženu ubeđivao da ipak rodi devojčicu, jer je zdrava. I na kraju sam u tome i uspevao - objašnjava dr Protić.

Anketirali smo i njegove kolege iz raznih gradova Srbije, iz Niša, Pirota, Prokuplja, Leskovca, Subotice, Loznice, Užica, Valjeva... Saznali smo da je u centru Šumadije prisutan povećan broj žena koje dolaze iz Crne Gore i iz Sandžaka u privatne ginekološke ordinacije.

foto: Profimedia

Kako kaže G. P, jedan od poznatih tamošnjih privatnih ginekologa, te pacijentkinje dolaze pre svega zbog diskrecije. Poznato je da u privatnim ordinacijama rade "vraćanje nevinosti", odnosno operaciju zašivanja himena, što je postalo rutinska operacija. Kontrole trudnoće se obavljaju, ali abortuse, ukoliko trudnica nosi žensko dete, ne radi niko, pre svega iz etičkih razloga, i ako je bilo takvih zahteva. Žene iz Kragujevca i okoline do sada prema rečima lekara nisu tražile abortuse dece vezane za pol bebe, ili nisu navodile taj razlog.

Otac pet ćerki iz Sandžaka želeo sina

Slično je i sa Kraljevom. Kako saznajemo u krugovima lekara i ginekologa u tom gradu, nije im poznato da su se žene sa ovih prostora raspitivale da li je moguće da se već u prvoj nedelji trudnuće utvrdi pol deteta, ali da se jesu raspitivali o tome pojedinci iz Sandžaka.

- Imao sam pre izvesnog vremena razgovor sa jedni ocem pet ćerki, koji je sa područja Sandžaka. Pitao je da li i kako može da se utvrdi pol u ranoj trudnoći. Tada se to još nije radilo u Beogradu, ali koliko znam, poslednje dve godine se rade ti testovi – kaže ovaj ginekolog iz Kraljeva.

Na ginekologiji Opšte bolnice Užice, kaže načelnica ovog odeljenja dr Milena Aćimović, nije zabeležen slučaj, barem u novije vreme, da su lekari uradili abortus čiji motiv je neželjeni pol. To potvrđuje priču da je, ipak, bilo takvih slučajeva. I primarijus dr Rade Marković iz Užica kaže da je u svojoj ginekološkoj ordinaciji imao sporadičnih slučajeva, kada roditelji traže abortus pošto saznaju da su začeli žensko dete.

- Nikada nisam uradio kiretažu zato što je pol razlog, niti ću to uraditi! Uvek sam do sada uspevao da ubedim majke kojima vodim trudnoću, a koje žele da abortiraju, da odustanu od toga, pričom da je život – život i da nemaju pravo da ga oduzmu svom detetu. Nedavno sam imao takav jedan slučaj iz Nove Varoši – kaže dr Marković.

Mada postoje zastarela mišljenja, dodaje on, da kći ne može da radi na njivi i oko kuće, i da je žensko dete samo jedna usta više koje treba hraniti, zahtev za prekidom trudnoće nije vezan samo za ruralna područja.

foto: Pixabay

- Kada trudnica iskaže želju za abortusom, pozovem na razgovor oba roditelja, najpre oca. Bitno je ući u problematiku zbog čega oni to žele, a u 90 odsto slučajeva to nije volja žene, već supruga i porodice koje na nju vrše ogroman pritisak. Kada je u pitanju materijalni razlog kažem im: „Bog je bogatima dao hranu, a sirotinji apetit“ i „brak bez dece je kao dan bez sunca“, i „dete je dete, bez obzira na pol“. U slučajevima kada majka nosi dete iz vanbračne veze, moja poruka je: „Imam dve ćerke. Više bih voleo da obe imaju po petoro ženske vanbračne dece, nego da nemaju potomstvo“. Te poruke su uvek do sada delovale – priča primarijus dr Marković.

Iako državne ustanove na jugu Srbije ne rade genetsko testiranje kako bi se utvrdio pol deteta u prvim nedeljama trudnoće, u pojedinim privatnim klinikama u Nišu moguće je uraditi takvu analizu.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Bojan Lukić kaže da se u Kliničkom centru u Nišu ne radi genetsko testiranje zbog biranja pola deteta, već iz zdravstvenih razloga.

- Ako posumnjamo da trudnica nosi plod koji će imati genetske anomalije, mi je šaljemo na takvu analizu, odnosno prenatalne testove u Beograd. Nikada se to ne radi da bi se utvrdio pol ploda - veli dr Lukić.

U Nišu "trudnice proveravaju genetske anomalije, ali to nije uvek pravi razlog"!

Međutim, ako to nije moguće da se uradi na državnoj klinici, u pojedinim privatnim poliklinikama i ginekološkim ordinacijama trudnica u prvim nedeljama trudnoće može, ako debelo plati, da sazna da li nosi devojčicu ili dečaka.

-Da, naravno da možemo da utvrdimo kojeg je pola beba koju nosite. Ima više metoda, može biopsijom horionskih čupica, ali i preko analize krvi. Cena je od 700 do 800 evra - rečeno je novinarki "Blica" u jednoj poznatoj poliklinici u Nišu, uz konstataciju "da svako ima pravo da sazna kojeg pola je dete i da odluči da li će ga roditi".

Ginekolog u jednoj klinici bio je obazriviji pa je to što rade takve analize opravdao željom majke da sazna da li plod neće imati genetske anomalije.

- To se uvek radi iz takvih razloga. Nama se trudnice tako obraćaju. Ne radimo to da bi neko birao pol. Uzima se krv i tako se utvrđuju bebine ćelije. Ali, ti testovi se ne rade u Srbiji. Mi sarađujemo sa klinikama u Americi, Velikoj Britaniji i na Kipru - dodaje ovaj niški ginekolog.

U Opštoj bolnici u Subotici kažu da razlog za abortuse ako žena nosi devojčicu u ovom gradu nije isti kao što je to slučaj u Crnoj Gori, ali da je bilo sličnih situacija.

- Dešavali su se sporadični slučajevi da se parovi izjašnjavaju da bi dete zadržali samo pod uslovom da je muško, u suprotnom, ako je devojčica žena bi abortirala jer već imaju žensku decu ili su imali neke druge svoje stavove. To nikako nije pravilo, bilo je samo pojedinačnih slučajeva. Uglavnom su razlozi za abortuse ako je žena suviše mlada, ekonomski nesređena ili je reč o parovima sa više dece i koji nemaju ekonomsko – socijalne uslove za još dece – kaže za „Blic“ dr Aleksandar Radulović, upravnik Ginekologije u bolnici.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.