OVO JE PRAVA ISTINA O MIGOVIMA KOJI SU JUČE STIGLI U SRBIJU: Da li će da vam se svidi ovo što čitate?
Foto: Wikipedia

šta smo to kupili

OVO JE PRAVA ISTINA O MIGOVIMA KOJI SU JUČE STIGLI U SRBIJU: Da li će da vam se svidi ovo što čitate?

Posle sinoćnjeg festivala MiG-ova i najvećeg internetskog oduševljenja u našoj vazduhoplovnoj zajednici, nakon predigre u vidu još jedne „rusko-lovačke“ vesti, ostaje pitanje – šta se dalje dešava?

Objavljeno: 11:22h

Specijalizovani portal Tango Six je objavio tekst o MiG-ovima 29 koji su juče sleteli na batajnički aerodrom, kao i tome šta će se dalje dešavati. Tekst vam prenosimo u celosti.

"Posle sinoćnjeg festivala MiG-ova i najvećeg internetskog oduševljenja u našoj vazduhoplovnoj zajednici, nakon predigre u vidu još jedne „rusko-lovačke“ vesti, ostaje pitanje – šta se dalje dešava?

Za početak, Tango Six nezvanično saznaje da su prva dva MiG-a koja su sinoć stigla jednosedi i da je barem jedan verzije 9.13.

Velika predstava

Da li ćete na dešavanje 20. oktobra gledati kao preterani cirkus političke promocije ili uživati u izuzetno interesantnom miksu nečega što će za malo biti veći aeromiting, zavisi od vašeg senzibiliteta.

Ono što Tango Six saznaje je da 20. oktobar neće biti otvoreni dan. Informacije koje su se pojavile na internetu nisu do kraja precizne – 20. oktobar bi trebalo da bude neka vrsta hibridnog događaja koji neće moći da se podvede pod kategoriju pukog izlaganja tehnike matične baze i porodičnog druženja, koliko god to nekad dobro izgledalo.

foto: prinstcreen/facebook/mikoyan gurevich

Plan za 20. oktobar, kako saznajemo, je da se centralna proslava Oslobođenja Beograda spoji sa predstavljanjem novouvedenih MiG-ova 29 i predstavljanjem nove pokazno-marketinške tvari nazvane „1.500

najspremnijih vojnika“. Ili najopremljenijih. U pitanju je združena formacija

Specijalne brigade, Vojne policije i izviđača kopnenih brigada koji će dobiti novu opremu iz famoznog budžetskog suficita, istog onog koji bi trebalo da opremi i nekom trenutku unapredi novouvedene MiG-ove. Uz sve to može se očekivati protokolarna SDPR kopneno/vazduhoplovna izlagačka mašinerija.

Trenutno nam nije poznato koji će biti nivo letačkog programa ali sa velikim procentom sigurnosti možemo reći da novouvedeni MiG-ovi 29 neće leteti. Barem ne od strane naših pilota. Najinteresantnije što ćemo videti biće njihova šema bojenja, mada će i to gotovo sigurno procureti na užaš VBA. Ali ako su kul sa Informerom biće, ubeđen sam, kul i sa nama sirotima.

Najinteresantnije letačko iznenađenje može biti ponovno prisustvo ruske akro-grupe „Striži“. Nastup iznad Batajnice sigurno će biti lepši nego iznad Ušća. Izbor Batajnice za ovakvu „hibrid svečanost“ sigurno je bolje rešenje od Novog Beograda, koliko god Vojska Srbije bila izuzetno sposobna da sve isplanira i uvežba za samo par nedelja.

foto: Fonet

Šta je dalje za dvadeset devetke?

Deluje komplikovano ali se zapravo radi o rešenju problema postojećih MiG-ova 29 u poslednji čas. Modernizacija i dalje nije ugovorena. Šta god da priča politika ili njeni eksponenti, nemamo informaciju o okonačnim pregovorima i ugovoru za modernizaciju čiji nivo takođe ne znamo. Najavljivano je svašta, od sposobnijih radara do najpotentnijih raketa ali jedino što će se u skorijoj budućnosti desiti je posao za „mehaničare“.

Kada stignu svih šest aviona, a nakon priredbe 20. oktobra, jedan odmah ide nazad za Rusiju jer je inače ušao u zemlju zbog administrativno/carinskih razloga. Pet novouvedenih aviona zatim doživljava svoje prve „radove“ koji zapravo predstavljaju unificiranje sa našom radio navigacionom opremom koja je usaglašena sa ICAO (civilnim) standardima. „Derusifikacija“ se radi kod nas. Nakon ovog posla letelice se zvanično mogu pridružiti 101. eskadrili.

Naša četiri MiG-a 29 imaju problem sa istekom međuremontnog resursa. Tri letelice dolaze do „kraja“ u maju 2018. godine a jedna 2021. Novouvedeni MiG-ovi, njih četiri, pune 30 godina upotrebe 2019. godine a jedan 2021. To im daje mogućnost letenja još dve, najviše četiri godine. Idealno da se za to vreme naši pošalju na produženje veka sa njihovih 30 godina na 40 i naknadno na održavanje po stanju. Trenutni plan bi dakle trebalo da obezbedi da u zemlji uvek postoji određen broj aviona na dežurstvu i da nakon 2021. godine možemo imati letelice koje možemo koristiti još desetak godina.

U kom delu priče će se obaviti modernizacija nije poznato. Trenutno nije poznato koje će se komponente (osim onih za koje definitivno nemamo sposobnost remonta) raditi u Rusiji. Domaćim inženjerima i tehničarima ali i prebukiranoj Momi dolaze više nego interesantni dani."

(Espreso.co.rs/Tangosix.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.