BAKICA OBNOVILA CRKVU GOLIM RUKAMA! Osamdesetogodišnja Jelena je TRI godine molerisala na skelama! (VIDEO)
Foto: Printscreen / Youtube / RTV

SVAKA ČAST!

BAKICA OBNOVILA CRKVU GOLIM RUKAMA! Osamdesetogodišnja Jelena je TRI godine molerisala na skelama! (VIDEO)

Jelenu Merković iz Bajmoka mnogi zovu "majstorom", jer je restaurirala crkvu!

Objavljeno:

Crkva svetog Petra i Pavla u Bajmoku ove godine beleži dva veka postojanja. Što je značajan jubilej dočekala u punoj lepoti, a posebno što njen enterijer blista prvobitnim sjajem, zaslužna je i Jelena Merković. Ova osamdesetogodišnjakinja jedina je žena koja je, radeći kao moler, restaurirala unutrašnjost crkve.

"U crkvi je bilo samo malo mustri, i to na plafonu, odnosno kupoli. Sve drugo je ručni rad. I listovi i glave anđela i sve ostalo je rukom rađeno", priseća je Jelena Merković iz Bajmoka za RTV.

UBIĆU SE AKO MI NE DAJU SRPSKO DRŽAVLJANSTVO! Čovek koji je zapalio auto od 170.000 tvrdi: Nemam para za lekove, 4 puta dnevno moram da primam insulin!

foto: Printscreen / Youtube / RTV

Iako je od ovog posla koji je trajao pune tri godine, a koji je bio jedinstven ne samo u njenom životu već i u istoriji bajmočke crkve, dele tri i po decenije, Jelena se seća svakog trenutka. Nije bilo lako ženi da radi na skelama na visini od 18 metara, a ni da dobije priznanje da je tako dobar moler da bi joj se mogla poveriti obnova crkve.

"Od tog doba više nisam bila Jelena. Od tada su me zvali "majstor". Pitala sam ih zbog čega me oslovljavaju u muškom rodu. Objasnili su mi da suprugu majstora zovu "majstorica", a da ja to nisam već žena - majstor te me nikada više nisu nazivali imenom već "majstor", objašnjava Jelena Merković kako je ženi kada se bavi "muškim" zanimanjem.

NESAM ŠKOLOVALA: Da li je čuvena Dželjana krenula u školu I KAKO IZGLEDA DANAS (VIDEO)

Kažu da je Mikelanđelo četiri godine ležao na skelama ispod svoda Sikstinske kapele dok nije oslikao svoje čuveno remek - delo. Iako nema nameru da se poredi s tim velikanom renesanse, i Jelena Merković je morala da radi na isti način kako bi vratila lepotu svodu bajmočke crkve.

"Prva kupola je bila najteža. Sve mustre smo morali "skidati" sa zidova i svodova i prenositi najpre na papir, a zatim ih restaurirati , istovetne onima kakve su bile. Pošto je crkva pod zaštitom kao kulturno dobro, nije se smelo ništa menjati", kaže Jelena Merković.

Iako bi samo onaj ko je na skeli i ko zna gde da ga traži mogao da vidi potpis koji svedoči da je Jelena Merković restaurirala moleraj u crkvi, ni ona ni žitelji Bajmoka ne zaboravljaju da je ova žena zaslužna što crkva svetog Petra i Pavla dva veka postojanja dočekuje u punoj lepoti i što će moći da je sačuva i za budućnost.

(Espreso.co.rs / RTV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.