Posetili smo NAJSTARIJU KUĆU U BEOGRADU: Nekad je nosila ime BELI MEDVED, danas zemunska znamenitost PROPADA (FOTO)
Foto: Espreso.co.rs

ovo je sramota!

Posetili smo NAJSTARIJU KUĆU U BEOGRADU: Nekad je nosila ime BELI MEDVED, danas zemunska znamenitost PROPADA (FOTO)

Mnogi misle da je najstarija kuća prestonice na Dorćolu, međutim...

Objavljeno: 09:29h
Bojana Kontić

Najstarija kuća u Beogradu, već 360 godina počiva u srcu Zemuna, na brdu Ćukovac, nedaleko od najprometnije ulice u ovom delu grada.

Vremešna znamenitost nije jedini razlog zbog koga ćete se osećati kao da ste se vratili nekoliko vekova u nazad. Kaldrmisana uličica, stare trošne kuće, izostanak moderne arhitekture, čine ulicu Vasilija Vasiljevića jednom od retkih u Beogradu, koja je sačuvala duh nekog prošlog vremena.

foto: Espreso.co.rs

Njen najstariji, nedovoljno sačuvan deo, zapravo je kuća na broju 10, za koju mnogi prolaznici, a nažalost ni stanovnici Zemuna ne znaju da predstavlja zaštićeno kulturno dobro.

foto: Espreso.co.rs

Svojevremeno, u prizemlju ove dvospratnice, nalazila se čuvena kafana "Beli medved". Od 18. veka, pa sve do 1948. godine, odolevala je raznim izazovima, kada je konačno, nacionalizovana. Danas, prizemlje je zatvoreno, dok na spratu, koji od kada je kuća sagrađena služi za stanovanje, nismo zatekli nikog iako su nam ljudi iz komšiluka rekli da i danas ima stanara.

foto: Espreso.co.rs

Iako je u narodu rašireno mišljenje da se najstarija kuća u Beogradu nalazi na Dorćolu, u ulici Cara Dušana 10, postoje dokazi koji svedoče da je ipak kuća u podnožju brda Ćukovac, starija. Naime, u zapisima francuskog putnika Kiklea iz 1658. godine, pominje se kafana "Beli medved" dok je kuća na Dorćolu građena u periodu od 1724-1727. godine.

foto: Espreso.co.rs

Ono što je takođe zanimljivo, jeste podatak da je u kući koja se nalazi u Zemunu, boravio austrijski vojskovođa i državnik Egon Savojski, 1717. godine. Kako se u podzemlju brda nalazi mreža laguma, ne čudi što je i ispod nekadašnjeg "Belog medveda" jedan od njih, sa dva kraka, ozidan opekom.

foto: Espreso.co.rs

Ispred ruiniranog zdanja, stoji jedna tabla kao podsetnik na ono što je danas zaboravljena kuća, nekada bila. Da bi bila obnovljena i sačuvana od potpunog propadanja, neophodno je da Zavod za zaštitu spomenika kulture da odobrenje. Kada će se i da li to desiti, nije poznato. Ono što je sigurno, jeste da prva kuća glavnog grada nije zaslužila da bude u ovakvom stanju.

foto: Espreso.co.rs

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.