Veliki uspeh prvog Vinskog maratona! (FOTO)
Foto: ivana čutura

jedinstvena u Srbiji

Veliki uspeh prvog Vinskog maratona! (FOTO)

Na Velikoj terasi su degustirali najbolja lokalna vina učesnika Vinskog maratona, sireve i neobične gurmanske specijalitete

Objavljeno:

Da je uz vino trčanje mnogo lakše i zabavnije uverilo se više od 1.000 trkača, koji su učestvovali na manifestaciji Vinski maraton, koja je po prvi put održana u Srbiji, na Paliću od 22. do 24. septembra, a u organizaciji Udruženja Vinski maraton i preduzeća Park Palić. Pored trkača iz cele Srbije, na vinskoj stazi su trčali i takmičari iz Nemačke, Velike Britanije, Amerike, Turske, Singapura, Češke, Crne Gore, BiH, Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

“Prvi Vinski maraton je manifestacija koja ima potencijal da bude među najvažnijim, najbrojnijim i najposećenijim u Srbiji“, rekao je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji je otvorio manifestaciju. „Ova manifestacija se održava po prvi put i to je svojevrsni kuriozitet, imajući u vidu da imamo devet registrovanih vinskih puteva i još osam vinskih oaza. Ovo je najbolji način za brendiranje Palića i Subotice kao turističke destinacije, ali i Srbije sa stanovišta ovog vida turizma“ istakao je ministar Ljajić i dodao: „Danas probijamo led, preuzeli smo iskustvo drugih zemalja koje imaju mnogo veću tradiciju u organizaciji ovakvih maratona.“

foto: ivana čutura

Na Vinskoj trci, čija je staza bila dugačka 21,1 km, u muškoj konkurenciji je pobedio Igor Stanojević, koji je vinsku polumaratonsku stazu istrčao za 1 sat 21 minut i 50 sekundi, a za njim su u cilj ušli Adrijan Malagurski i Đorđe Agatunović. U ženskoj konkurenciji je pobedila Ksenija Bubnjević, a drugo i treće mesto su zauzele Ivana Pavlović i Jamanta Šafranj.

Na ovoj trci su učestvovali profesionalni sportisti i rekreativci, a staza je prolazila kroz slikovite predele jezera Palić i okoline, kroz vinograde, pored vinarija, salaša i brojnih okrepnih stanica na kojima su se trkači osvežavali vinima koja su napravljena od grožđa iz vinograda kojim su upravo protrčali. Trka uživanja je bila namenjena svim uzrastima, rekreativnim trkačima i šetačima sa decom i kućnim ljubimcima, koji su na stazi dužine 6 km takođe imali okrepne stanice na kojima se služilo vino, sirevi, voće i voda. Inače, odlika vinskih trka je karnevalski duh, tako da su brojni takmičari trčali u veoma maštovitim kostimima, što je trku učinilo veoma zabavnom. Nagradu za najbolji kostim je dobila Danijela Nuspl, koja se kostimirala u pauna.

Pored trčanja, rekreacije i uživanja u prirodi, cilj ove manifestacije je bio i da se posetioci upoznaju sa procesom proizvodnje izvanrednih vina, kao i da uživaju u njihovim ukusima uz odličnu domaću hranu. Zato su bili organizovani obilasci lokalnih vinarija Zvonko Bogdan, Maurer, Tonković, Petra i Vinski dvor, koje su među najboljima u zemlji, kao i mnoštvo zanimljivih i edukativnih predavanja i vinskih radionica, degustacije najboljih vina uz lokalne specijalitete i zabavni program za sve uzraste. Posetioci su se takmičili u kotrljanju buradi i trčali sa punim čašama vina, a vina su se mogla degustirati i na Vinskom brodiću koji je plovio Palićkim jezerom.

foto: ivana čutura

Na Velikoj terasi su degustirali najbolja lokalna vina učesnika Vinskog maratona, sireve i neobične gurmanske specijalitete. Takođe su održane i veoma zanimljive vinske radionice, gde su posetioci na interesantan i zabavan način od stručnih predavača mogli da saznaju sve o vinskom bontonu, kako se slažu hrana i vino, zašto je važno odabrati pravu vinsku čašu, kako izabrati i poslužiti vino.

Muzika je bila još jedan važan segment ove jedinstvene manifestacije, tako da su održani i besplatni muzički koncerti, koji su privukli i lokalno stanovništvo. Zvuci regea, rock'n'rolla, bluza, džeza, akustične i instrumentalne muzike koje su, na bini pored jezera, izvodili Del Arno Band, The Beatles tribute bend The Bestbeat, bend Fish in oil i subotički bend Iz principa, su na pravi način upotpunili uživanje u sadržajima koje je ponudila manifestacija Vinski maraton.

Ova manifestacija je jedinstvena u Srbiji i u svom prvom izdanju je postigla izuzetan uspeh. Ispunjeni su osnovni ciljevi koje su od početka podržali, pored Parka Palić i Turističke organizacije Srbije, i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tako da će već naredne godine zauzeti važno mesto na mapi kulturno-sportskih dešavanja u zemlji i regionu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.