Novi predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine: Prioritet će nam biti obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i zaštita Roma!
Foto: Filip Plavčić

prvo obraćanje

Novi predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine: Prioritet će nam biti obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje i zaštita Roma!

Prema njegovim rečima, država sprovodi sistemske mere za zapošljavanje Roma i Romkinja

Objavljeno:

Novo rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine nastaviće integraciju romske zajednice u Srbiji primenom novih znanja i ideja da bi se promenio položaj te manjine, rečeno je danas u Beogradu. Novoizabrani predsednik Tefik Ramadanović rekao je na konferenciji za novinare da je to telo opredeljeno za realizaciju svih mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za 2016-2025. godine. On je kazao da će priorite u radu Saveta biti unapredjenje obrazovanja, zapošljavnja, stanovanja, zdravstvene i socijalne zaštitite Roma i Romkinja, i rešavanja ostalih problema.

foto: Filip Plavčić

- U saradnji s nadležnim institucijama, ministarstvima, kao i s potencijalnim medjunarodnim i domaćim donatorima pokušaćemo da obezbedimo dodatne izvore finansiranja - kazao je Ramadanović. Istakao je da će se Savet zalagati da sa Vladom Srbije donese odluku da što većem broju romskih porodica ponude prelazak u seoska područja, jer nije dovoljno romskim porodicama dati stan i zaboraviti na njih. Prema njegovim rečima, država sprovodi sistemske mere za zapošljavanje Roma i Romkinja. Ramadanović je istakao da od ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića, kao i ostalih ministara, očekuje da budu pouzdan partner u poboljšanju statusa i uslova života romske populacije. "Nacionalni savet će pokrenuti inicijativu da se afirmiše zapošljavanje Roma i Romkinja i tu očekuemo angažovanje Vlade Srbije. Pored zapošljavanja, jedan od najvećih problema sa kojima se Romi susreću je i stanovanje. Teška materijalna situacija onemogućava Rome da obezbede adekvatne uslove za život", kazao je on.

Zamenica predsednika Saveta Jelena Jovanović kazala je da više treba uključivati žene u poslove važne za Rome i Romkinje.

foto: Filip Plavčić

Zamenik predsednika Izvršnog odbora Saveta Dragan Ristić rekao je da su "Romi izašli iz edipalne faze političkog razvoja" i da ih očekuje proces depolitizacije. "Ispred nas su važni zadaci. Jedan od ciljeva je da na viši nivo podignemo političku kulturu", kazao je Ristić.

foto: Filip Plavčić

Zamenik predsednika Dejan Živković kazao je da će u Novom Sadu, Kragujevcu i Leskovcu uskoro biti otvorene kancelarije Saveta s ciljem bolje komunikacije članova, formiranje mobilne pravne klinike koja će obezbediti pravnu pomoć pripadnicima romske populacije, kao i identifikacija mladih fakultetski obrazovanih Roma i Romkinja i sprečavanje njihovog odlaska iz zemlje.

foto: Filip Plavčić

Novo rukovodstvo Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine navelo je da su to planovi za prvih sto dana rada, kao i da će nastojati da budu partner domaćim i medjunarodnim institucijama kako bi se unapredio život romske populacije u Srbiji.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.