Časni srpski pukovnik je na 62. rođendan stajao na Brankovom mostu: RAZLOG JE JEZIV I POKAZUJE GDE ŽIVIMO (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

srbija, brale

Časni srpski pukovnik je na 62. rođendan stajao na Brankovom mostu: RAZLOG JE JEZIV I POKAZUJE GDE ŽIVIMO (FOTO)

Umesto u krugu svojih najmilijih, Lalović se našao na mostu i obraćanjem javnosti, po ko zna koji put pokušao da dobije pravdu

Objavljeno: 17:24h

U Beogradu je osvanuo još jedan kišni dan, a jedan čovek svoj 62. rođendan obeležio je na veoma neobičan način. Artiljerijski pukovnik Gojko Lalović, dan svog rođenja proslavio je na Brankovom mostu, a na ovoj potez naterala ga je nepravda, koja je, kako kaže, učinjena 2005. godine, kada je nezakonito lišen prava na rad u vojnoj službi, pet godina pre roka.

Umesto u krugu svojih najmilijih, Lalović se našao na mostu i obraćanjem javnosti, po ko zna koji put pokušao da dobije pravdu.

Tokom svoje vojne karijere odlikovan je ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti kao i ordenom Viteškog mača trećeg stepena. Branio je svoju zemlju u građanskom ratu devedesetih, kao i u toku bombradovanja Jugoslavije 1999. godine, a sada mu je ta ista zemlja okrenula leđa.

foto: Filip Plavčić

On je do dana današnjeg podnosio više tužbi, i presuđeno je u njegovu korist, ali Ministarstvo odbrane ga nikada nije vratilo na posao! Zato sada, čovek koji je život posvetio otadžbini, strahuje da će ostati i bez krova nad glavom!

Više o slučaju pukovnika Gojka Lalovića pročitajte OVDE.

Ekipa Espresa zaputila se do Brankovog mosta u nadi da ćemo ga sresti. I jesmo. Na kiši, na svoj rođendan, Gojko traži pravdu. Ne želi ništa više od onoga što mu pripada.

Uprkos muci koja ga je snašla, sačekao nas je sa osmehom i bombonama, jer kako je i sam rekao, "slavljenik mora da počasti":

foto: Filip Plavčić

- Voleo bih da ovom prilikom pomenem Boga i zamolim ga da pomogne svom napaćenom bratu i da me sačuva. A ovde sam jer na jednoj strani imam odluke nadležnih sudova koji su rekli da sam nezakonito lišen prava na rad, 15.11. 2005. godine, a da do danas ta nezakonitost nije realizovana. U vreme kada su me penzionisali bio sam na formacijskom mestu za koje sam ispunjavao sve uslove, a kao razlog mog prestanka rada u vojnoj službi naveli su smanjenje kadra. Preko noći sam lišen prava na rad, bukvalno su me oterali u penziju, a moja porodica i ja smo oštećeni na svim poljima - objašnjava Gojko za Espreso.

On dodaje da pre devet godina doneta presuda u njegovu korist i da je Vrhovni sud naredio je da se rešenje o penziji poništi i da se general vrati u službu, ali to nije bilo ispoštovano!

foto: Filip Plavčić

Uprkos presudi u njegu korist, nadležni organi Ministarstva odbrane ponovili su isti akt, isti datum penzionisanja i isto obrazloženje.

- Nisu postupili po zakonu, pa sam se obratio Upravnom sudu i bio sam u pravu, ali i pored toga, Ministarstvo je ostalo pri svome - kaže pukovnik i dodaje da mu se nikada nijedan ministar odbrane nije obratio, ali i da je mnogo nelogičnosti uočio tokom svih ovih godina.

- Znate, u mom slučaju, načelnik uprave za kadrove stavi gore "uprava za kadrove", donese rešenje, a na kraju ga potpiše ministar odbrane Dragan Šutanovac. Zašto? Pa tada to rešenje na sudu ima veću težinu sa potpisom ministra odbrane. Znate, mnogo toga ovde nije u skladu sa zakonom. Možda ja, ali ako ja grešim, stojim iza toga i preuzimam odgovornost i sankcije.

12 godina, 144 meseca ili 4.300 dana ja se borim sa svime i ostajem u svesti. Dođem na Brankov mosta, a oni kažu, "vidi budalu hoće da se baci s mosta". To je apsurd. Samo pokušavam da dođem do pravde za koju kažu da je dostižna, ali spora!

foto: Filip Plavčić

Pored sve muke zbog prevremene penzije, nedaće pukovnika se tu ne završavaju. I njegovo stambeno pitanje je ugroženo! Naime, Laloviću izvršitelji mogu zakucati na vrata svakog trenutka i ostaviti ga na ulici. I pored toga što je od Vojske dobio stan na Bežanijskoj kosi, morao je da u otkupu učestvuje sopstvenim novcem. Međutim, obzirom da kao penzioner uslova nema, sada zbog dugovanja koja su pristigla, on svakog časa može biti iseljen.

Gojkova borba traje punih 12 godina. Uprkos svemu, on ne odustaje. Odlučan je da u svojoj borbi istraje do kraja, a "slavljenik" je za Espreso.co.rs rekao da je rešavanje njegovog stambenog pitanja i novčana nadoknada koja mu sledi zbog prevremenog penzionisanja, glavni razlog zbog kojeg se danas našao na mostu.

foto: Filip Plavčić

Ovog čoveka je očaj naveo da izađe na ulicu sa svom dokumentacijom i ukaže na sve nezakonite postpuke koji su prema njemu učinjeni. Završio je rečima koje će ganuti mnoge.

- Ovde sam i zbog moje porodice, moje supruge, sina i ćerke. Ovaj dan poklanjam njima, da vide da se borim za njih i da ću uvek biti njihov oslonac i snaga, pa čak i u najtežim trenucima.

foto: Filip Plavčić

A mi se pitamo, zašto držva štiti one koji za nju ne mare, a malog čoveka koji je život posvetio odbrani otadžbine baca u stranu kao iskorišćenu krpu?

(M. B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.