Direktorka škole smenjena, jer je PREKREČILA KOSOVSKI BOJ! Ali, tu nije kraj! (FOTO)
Foto: Wikipedia

nemaju sredstva za obnovu

Direktorka škole smenjena, jer je PREKREČILA KOSOVSKI BOJ! Ali, tu nije kraj! (FOTO)

Protiv nje je bila podneta krivična prijava za delo oštećenja i uništenja tuđih stvari

Objavljeno: 15:24h

Čuveni muralKosovski boj“ dimenzija 5 puta 2,5 metara koji je davne 1964. godine naslikao akademski slikar Voja Stamenić, na zidu jedne učionice u Osnovnoj školi „Milica Stojadinović Srpkinja“ u Vrdniku, pregletovan je i prekrečen u leto 2007. godine, naredbom tadašnje direktorke škole Alenke Oreščanin.

Otpadanje bele farbe probudilo je nadu zaposlenima i rukovodstvu škole da “Kosovski boj“ još može da “oživi“.

Nastavnik likovnog Konstantin Gušić, već ga je jednom vratio u život, pa smatra da sve može da se vrati u prvobitno stanje.

Slikar Stamenić, koji je šezdesetih godina radio kao nastavnik likovnog u ovoj školi u Vrdniku želeo je da taj mural bude sećanje na mural „Kosovski boj“ koji je nestao u izgorelom manastiru Vrdnik 1776.godine. Stamenić 1965. godine odlazi u Ameriku, a samo osam godina kasnije, njegov mural na školskom zidu, rađen tada zemljanim bojama je prekrečen. Već 1991. godine „Kosovski boj“ je ponovo „otkriven“, nastavnik likovnog – slikar Gušić radio je četiri puna meseca dok mural nije restauriran.

foto: Mitrovica.info

Takav, restauriran i obnovljen „Kosovski boj“ je „živeo“ 16 godina i bio ponos kako učenika tako i Vrdničana, da bi 2007. godine tadašnja direktorka škole Oreščanin, angažovala molere i naredila da se mural pregletuje i prekreči, jer je navodno boja na muralu pobuđavila.

– On je bio jedan od simbola ove škole i nalazio se u učionici Tehničkog obrazovanja. Nažalost on nikada nije bio zaveden kod Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali su oni znali za njega– kaže Goran Žugić direktor ove škole.

Kolektiv škole te jeseni bio je zaprepašćen onim što je urađeno sa muralom. Još tada, u zimu 2008. godine, Alenka zbog pobune među nastavnicima i pobune Vrdničana, zbog uništavanja murala smenjena je i protiv nje je bila podneta krivična prijava za delo oštećenja i uništenja tuđih stvari ali je sudski proces koji je vodila sudija Dragana Barbatesković prekinut jer je zastareo.

foto: Mitrovica.info

Može se spasiti „Kosovski boj“, koji je Stamenić radio u kombinaciji ekspresionizma i apstraktnog slikarstva, njegova obnova je moguća, međutim, da bi se ovo delo pokojnog Stamenića spasilo, morali bi biti angažovani stručnjaci-restauratori.

Mi imamo žarku želju da on jednog dana osvane na zidu, ali sredstva za njegovu obnovu nemamo. Jedino kad bi se javili ljudi dobre volje i pomogli nam da on “osvane“– ističe Žugić.

Slika – ulje na platnu „U rudarskom oknu“ , koju je u Vrdniku, po narudžbi direkcije tadašnjeg Rudnika mrkog uglja Vrdnik, naslikao Voja Stamenić, takođe je doživela tužan kraj. Naime, direkcija je odbila da slikaru isplati tadašnjih 80 hiljada dinara za sliku 2 sa 1,20 metara. Ta slika je prodata jednoj Rumljanki i stajala je u toj kući sve do 1980. godine. Kada je ona umrla njen suprug sređivao je kuću, a sliku Stamenića, koju je ona kupila, izbacio iz kuće i ona je uništena.

(Espreso.co.rs/Mitrovica.info)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.