SNS VLAST UGASILA NOVINE VRANJSKE, VUKAŠIN OBRADOVIĆ SE ZAKLJUČAO U REDAKCIJI I ŠTRAJKUJE GLAĐU!
Foto: Fonet

NEZAPAMĆEN TEROR

SNS VLAST UGASILA NOVINE VRANJSKE, VUKAŠIN OBRADOVIĆ SE ZAKLJUČAO U REDAKCIJI I ŠTRAJKUJE GLAĐU!

Nemam iluzija da će ovaj moj čin promeniti bilo šta u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji, kaže osnivač jednog od retkih preostalih nevladinih medija na jugu Srbije

Objavljeno: 16:50h

Osnivač ugašenih novina "Vranjskih" i bivši predsednik NUNS Vukašin Obradović počeo je danas štrajk glađu, jer želi da skrenu pažnju na besmisao borbe za slobodu medija.

- Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru, a da, u isto vreme, zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće - naveo je Obradović.

foto: Južne vesti

On je saopštenje poslao sa imejl adrese "Vranjskih", dan nakon što je saopšteno da posle više od dve decenije te novine prestaju da postoje.

Obradović se zaključao u prostorije tog lista u centru Vranja. Ispred prostorija su okupljene kolege i prijatelji. Pre nego što se zaključao u prostorije Vranjskih, on je zamolio kolege da izađu, naglašavajući da je to "njegova borba" i njegov lični čin.

Novine Vranjske više ne postoje - STEČAJ, pa LIKVIDACIJA!

Obradović je dodao da novinarstvo i "Vranjske" ne može da odvoji od ostatka svog života i da ne želi da se okrene na drugu stranu i tako zgazi po onome za šta se sve vreme borio, pokušavajući da pomeri granice slobode i demokratije u Vranju i Srbiji.

foto: Beta

- Nisam, na žalost, imao mnogo upeha u tome. Ni vi ni ja. I vreme je da se suočimo s tom činjenicom. Nemam ni iluzija da će ovaj moj čin promeniti bilo šta u ovoj nesrećnoj zemlji ogrezloj u nepoštenju, amoralnosti, intelektualnoj i profesionalnoj prostituciji. Ne želim ni da izigravam heroja, to i nisam, pre svega, jer se užasno plašim za budućnost moje, ali i vaše dece. Ali, još je veća bojazan da nikako ne mogu da im pomognem. Ne tražim ničiju pomoć, ni podršku. Čak ću takve ponude smatrati licemernim. Jer, onda kad je to bilo smisleno, nailazio sam na zatvorena vrata - poručio je Obradović.

BRNABIĆ O GAŠENJU VRANJSKIH: Država ne može da pomaže lokalnim medijima

On je dodao da je to samo postupak očajnog čoveka, novinara, oca i supruga, koji je nemoćan da se suoči sa realnošću na koju se polako svi navikavaju.

- Upravo iz straha da i sam ne potonom u tu besmislenu svakodnevicu i izgubim ono što mi je jedino ostalo – ljudsko i profesionalno dostojanstvo – odlučio sam se na ovaj korak - objasnio je na kraju.

Osnivač "Vranjskih" je dodao da nema i neće imati bilo šta da pojašnjava ili dodaje na tu temu i zamolio javnost da poštuje njegovu odluku.

foto: Beta

Kako Espreso saznaje, do gašenja Vranjskih došlo je posle dramatičnih pritisaka od strane lokalne, naprednjačke vlasti. Pritisaka vrlo sličnih onim s kojima se suočala Adria media grupa više od dva meseca.

- Od pre mesec dana inspekcije ne izlaze iz Vranjskih. Inspekcija rada, Poreska inspekcija, koja sve ne... Čak su i u štampariju poslali kontrolu, gledaju nivo zagađenosti, traže dlaku u jajetu... Zapravo, traže povod da ih ugase i da ih sutra, kad sve ovo prođe, uguše milionskim kaznama koje niko neće moći da plati - kaže izvor Espresa.

GAŠENJE ZBOG PISANJA O LJUBAVNICI?

Hajku protiv Vranjskih predvodi jedan od čelnika SNS, koji je nedavno svoju ljubavnicu zaposlio upravo u Poreskoj upravi. I njemu i svim ostalim bahatim naprednjacima s juga Srbije Vranjske su bile trn u oku.

foto: Promo

- Pisale su Vranjske godinama o marifetlucima vladajuće socijalističke vlasti, ali nikom nije palo napamet da ih gasi. SNS-u je za to bilo potrebno tek nešto više od godinu dana. Dosad su se i pazili šta rade, varkali se, što bi rekli Vranjanci, upravo zbog Vranjskih. Mogu da zamislim kakva pljačka sad predstoji - kaže naš sagovornik i te kako upućen u politička zbivanja u Vranju.

Novinari i urednici Vranjskih dobijali su pretnje, suptilne i manje suptilne, ali niko nije mogao da pretpostavi da će do ovog doći i da su se lokalne kabadahije na vlasti toliko osilile.

- Nisu oni toliko hrabri da bi sami, bez miga nekog mnogo moćnijeg, udarili na Vranjske. Preti se svima, a kulminacija su bile pretnje i udar na porodicu Obradovića, s čim on verovatno nije mogao da se nosi, pa se odlučio na tako radikalan potez - ističe naš sagovornik.

Svemu je doprinela i odluka lokalne vlasti koju u potpunosti drži SNS da na nedavno održanom konkursu za dodeljivanje para medijima Novinama Vranjskim dodeli svega 150.000 dinara.

- Svima koji su se oglašavali u Vranjskim prećeno je, a već neko vreme nema oglasa ni iz javnih preduzeća, uobičajenim u svim prethodnim vlastima, koliko god one bile napadane. Po gradu se šuška da su SNS-ovci glasno pretili kako će ugasiti Vranjske i evo, to se i desilo - kaže na kraju izvor Espresa.

Kako saznajemo, Vukašin Obradović isključio je sve telefone, ne odgovara nikom na pozive, ni na i mejl.

NUNS i NDNV: Posledica konstantnih političkih pritisaka

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) smatraju da je gašenje nedeljnika Vranjske, jednog od najboljih i najuglednijih lokalnih listova u zemlji, direktna posledica dugotrajnih političkih pritisaka na medijske slobode i zastrašujuća vest za medijske profesionalce.

Nažalost, veoma je mali broj medija u zemlji koji profesionalno izveštavaju, u interesu građana a ne vlasti, i upravo su ti mediji izloženi dramatičnim pritiscima i kampanjama gušenja, pri čemu se vlast ne libi da otvoreno instrumentalizuje državne institucije u tu svrhu – od raznih inspekcijskih službi do pravosuđa.

foto: Beta

Dok su mediji koji nisu pod kontrolom vlasti izloženi konstantnim pritiscima, pretnjama, kampanjama, ucenama, iscrpljujućim posetama raznih inspekcija, začuđujućim sudskim odlukama koje su u suprotnosti sa konceptom medijskih sloboda i praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, i dok im je skoro u potpunosti onemogućen pristup novcu građana namenjenom javnom interesu u sferi javnog informisanja – dotle režimski mediji troše enormne količine novaca poreskih obveznika, opraštaju im se poreski dugovi i omogućavaju brojne druge olakšice i stimulacije.

Dok napade i pretnje novinarima i medijima koji nisu po volji vlasti niko ne odgovara godinama, dotle tužilaštvo i policija pokazuju nevereovatnu efikasnost kada su u pitanju pretnje i napadi na predstavnike vlasti i medija njima bliskih – što govori o još jednom veoma zabrinavajućem obliku diskriminacije.

Posebno su na udaru lokalni mediji koji su izloženi samovolji lokalnih političkih kabadahija i koji imaju veoma ograničeno i siromašno tržište, a i ono je u velikoj meri zavisno od vlasti.

Protest ispred Vlade

Večeras u 20h svi koji budu želeli da daju podršku ovom mediju okupiće se ispred Vlade Srbije, a okupljanje je nazvano "Stojim uz Vranjske".

(S. M. S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.