Drama SRPSKIH turista na Kipru: Nasilno su im oduzeti PASOŠI, ali to nije ono NAJGORE!
Foto: Dragan Kadić

strašno!

Drama SRPSKIH turista na Kipru: Nasilno su im oduzeti PASOŠI, ali to nije ono NAJGORE!

Napeta situacija na Kipru

Objavljeno: 22:28h

Devetnaestoro srpskih turista ostalo na aerodromu, oduzeta su im dokumenta i i ne znaju kada će biti vraćeni u zemlju. Nekoliko putnika, među njima i majke sa decom, odmah vraćeno za Beograd.

Srpski turisti koji su u aranžmanu nekoliko naših agencija krenuli u severni deo Kipra, koji Grci smatraju okupiranim od strane Turske, zadržani su u nedelju u vazdušnoj luci u Larnaki, gde su im oduzeti pasoši. Grupa od oko 30 srpskih turista u nedelju ujutru je sletela, a nekoliko ljudi, među kojima su bile majke sa decom, istim avionom odmah je deportovano za Beograd. Kako tvrde putnici sa ovog leta, njih 19 je ostalo na aerodromu, i oduzeta su im dokumenta.

- Naši pasoši su u sefu, a prtljag su izvadili, preturali po njemu i bacali stvari - priča Z. I. iz Beograda. Agencije su nam prodale aranžmane za severni deo Kipra, a nisu nas upozorile da bismo mogli imati problem ako putujemo preko Larnake. Prolazimo kroz torturu. Kontaktirali smo s agencijom i oni su rekli da rade na rešavanju problema. Kažu nam da ovakva situacija može da potraje danima. Uvučeni smo u političku priču sa kojom nemamo veze. U konzulatu su nam rekli da na sajtu Ministarstva spoljnih poslova stoji upozorenje da se ne putuje ovom rutom, ali mi to nismo znali. Računali smo da agencija u kojoj smo uplatili aranžman zna koji je najbolji način da stignemo na destinaciju i da vodi računa o našoj bezbednosti.

Direktor "Jute" Aleksandar Seničić, kaže da je upoznat sa poslednjim incidentom i tvrdi da su tokom sezone prodavani aranžmani za Severni Kipar, ali da nijedan putnik iz Srbije nije imao sličnih problema.

foto: Wikipedia

- Već sam kontaktirao s predstavnicima agencija, ali one nisu krive, jer je to stvar političke odluke kiparskih vlasti - smatra Seničić. - Očekujemo da će se problem brzo rešiti. Mi ne možemo puno da pomognemo već je potrebno da se u međuprostoru u kojem se nalaze putnici pojavi neko iz naše ambasade na Kipru, pošto predstavnicima agencija pristup nije dozvoljen.

Ovo nije prvi slučaj ove godine u kom su srpski turisti koji su se uputili na severni deo Kipra zadržani na aerodromu u Larnaki, koja se nalazi u grčkom delu zemlje. U aprilu je trinaestoro dece iz KUD "Izvor" ostalo zarobljeno na aerodromu, jer im carinici grčke nacionalnosti nisu dozvolili da pređu u turski deo ostrva.

- Pokušaćemo da kupimo karte i da se ukrcamo na let za Beograd u ponedeljak ujutru, jer su nam rekli da bismo besplatan let morali da čekamo do srede - pričaju putnici.

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.