30 godina je radio u mioničkoj fabrici, a posle dolaska Nemaca OSTAO JE NA ULICI! Ivanova priča je NAŠA TUŽNA SLIKA!
Foto: Ilustracija

da li je ovo srpski zak0n?

30 godina je radio u mioničkoj fabrici, a posle dolaska Nemaca OSTAO JE NA ULICI! Ivanova priča je NAŠA TUŽNA SLIKA!

Kako Filipović navodi, bez posla, neosnovano i zakonski neregulativno, ostao je juna meseca 2017. godine, prinuđen da da ostavku na tadašnju funkciju.

Objavljeno: 14:52h

Ivan Filipović, diplomirani tehnolog, ostvario je 20 godina uspešnog poslovanja na mestu direktora fabrike “Krušik - Precizni liv” u Mionici, a onda se dogodila - privatizacija.

Posle punih 27 godina u firmi, od kojih je 20 bio na njenom čelu, a nakon dolaska nemačkog investitora, Filipoviću vrata fabrike bivaju zatvorena zauvek.

2007. godine politika srpskog poslovanja bila je da se proda i privatizuje sve i to u najkraćem vremenskom roku, a “Krušika” se dočepao slovenački “Cimos” za svega 400.000 evra, da bi ga ubrzo nakon toga prodao Nemcima za 1.200.000 evra.

Fabrika danas posluje pod nazivom EMKA, sa sedišetm u Nemačkoj i poslovnicama u Srbiji i BiH.

Kako Filipović navodi, bez posla, neosnovano i zakonski neregulativno, ostao je juna meseca 2017. godine, prinuđen da da ostavku na tadašnju funkciju.

Filipović je bio izričit u tome da ne može dati ostavku i da ga Skupština može legalnim putem razrešiti te dužnosti, što je naknadno i učinjeno.

U APR-u se pojavilo novo ime direktora - Denis Kuruca, kojeg Filipović nikada nije upoznao.

No, kako za naš portal tvrdi bivši direktor Ivan Filipović njemu je ponuđena druga pozicija u firmi na čijem je čelu bio dve decenije:

- Što se tiče nove ponude za posao, ona je usledila nakon mog obraćanja inspekciji rada, tek sam je onda dobio, ali to je trajalo mesec dana od momenta kada su od mene tražili smenu. Ja sam odbio smenu i rekao im da mogu samo da me razreše tj. da me skupština razreši. Ali ono što su učinili, zabranili su mi ulazak u firmu bez ikakvog obrazloženja, a skupština je održana 29.06.2017. Takođe, moj pokušaj da prisustvujem skupštini bio je onemogućen od strane obezbeđenja - kaže Filipović.

- Znači, meni kao direktoru, sve vreme bio je onemogućen ulazak u fabriku, čak i na samu skupštinu gde je jedna od tačaka dnevnog reda bila moje razrešenje i postavljanje novog direktora, koji je već bio prisutan u Mionici od 06.06.2017. i koji je vršio moje poslove tj. poslove direktora, a tek je na skupštini bio imenovan - tvrdi Filipović.

Naša redakcija je kontaktirala pravnog zastupnika firme EMKA, Dušana Matkovića, koji nas je uputio na upravu firme, ogradivši se da nema ovlašćenje da daje bilo kakve izjave za javnost.

Jelena Čitaković, direktor kadrovske službe firme EMKA, izričito je odbila da da komentar, informacije o navedenom slučaju i legitimnosti otpuštanja Ivana Filipovića.

Fabrika je u vlasništvu dve nemačke porodice i, manjinski, jedne advokatske kancelarije koja obezbeđuje novac preko banaka za poslovanje EMKA sistema.

Prema rečima Filipovića razloge za njegovo smenjivanje, novi vlasnici navode, kao loše poslovanje u proteklih nekoliko meseci.

Ipak, kako Filipović tvrdi, to nije subjektivni manjak kapaciteta i sposobnosti, već je više faktora uticalo na to. Prevashodno, niske cene proizvoda koje je vlasnik formirao, tvrdi Filipović, kako bi ujedno bio kupac istih proizvoda za svoje tržište u Nemačkoj, poistovetivši ih sa cenama u Kini.

Filipoviću je već od prvog dana donesene odluke zabranjen pristup i ulaz u fabriku u kojoj je proveo svoj radni vek, što je suprotno načelima zakona o radu, ali i etici.

Filipovićev slučaj je primer, kaže on, da poslodavac u Srbiji nije dužan da svoje poteze i otpuštanja sprovede sasvim zakonski, i da odgovore na takve optužbe ne mora da pruži. I nažalost, Filipović nije izdvojen slučaj.

(Maja Dušanić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.