Iznenadiće vas IMENA NA SPISKU: Najpoznatiji Cincari sa ovih prostora su LEGENDARNI PEVAČI, GLUMCI, PISCI...
Foto: Wikipedia Commons/Profimedia/Dado Đilas

da li ste ovo znali?!

Iznenadiće vas IMENA NA SPISKU: Najpoznatiji Cincari sa ovih prostora su LEGENDARNI PEVAČI, GLUMCI, PISCI...

Postoji mnogo značajnih ličnosti sa područja Balkana, koji su pripadnici cincarske nacionalnosti

Objavljeno:

Cincari, pravilnije Armani (od cincarskog naziva Arm'nj) romanski su narod, koji živi na Balkanskom poluostrvu. U prošlosti, centralno mesto im je bio grad Moskopolje u istočnoj Albaniji. Cincari naseljavaju Grčku, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku, a veliki broj se odselio sa pomenutih područja u Rumuniju i Srbiju.

Ovaj narod govori cincarskim jezikom, pravoslavne su veroispovesti, a nekada su bili poznati po bavljenju ekstenzivnim stočarstvom, ili ugostiteljstvom. Ima ih oko 250.000.

Stvarali su urbanu kulturu Balkana, ustanovili gradsku nošnju na ovim prostorima, stvorili su katun na osnovu koga je nastala plemenska zajednica. Oni su prvi na Balkanu uveli kiridžiluk kao sistem za transport robe na velike daljine.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Republici Srbiji bilo je 243 Cincara. Mnogi poznati političari, kulturni radnici i dobrotvori, bili su baš iz cincarskog naroda.

Ovo su neki od najznačajnijih, koji su u odnosu na oblast u kojoj su se proslavili, ostavili dubok trag u istoriji Srbije i obližnjih balkanskih zemalja.

1. Mihajlo Pupin

Mihajlo Pupin rođen je 9. oktobra 1854. godine u Idvoru, naselju u Južnobanatskom okrugu, a preminuo je 12. marta 1935. godine. Kada je otišao u Ameriku, dodao je nadimak Idvorski kako bi ga podsećao na rodni grad i istakao njegovo poreklo.

Bio je srpski i američki naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD. Pulicerovu nagradu dobio je 1924. godine za autobiografsko delo "Od pašnjaka do naučenjaka". Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja. Bio je član Francuske akademije nauka, Srpske kraljevske akademije, predsednuk Njujorkške akademije nauka, predsednik američkog saveza za napredak nauke, ali i počasni doktor 18 univerziteta.

Pupin je tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije i rentgenologije. On takođe, ima velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Zaslužan i za pronalazak Pupinovih kalemova.

foto: Wikipedia Commons

2. Branislav Nušić

Branislav Nušić rođen je u Beogradu 1864. godine, gde je i preminuo 1938. godine. Nušić je rođen nedaleko od Saborne crkve, u kući na čijem mestu je danas Narodna banka Srbije, kao Alkibijad Nuša (cinc. Alchiviadi al Nuşa) od oca Đorđa (Georgijasa), cincarskog porekla i majke Ljubice.

Bio je srpski književnik, komediograf, pisac romana, drama, priča i eseja, začetnik retorike u Srbiji ali i istaknuti fotograf amater. Radio je takođe, kao novinar i diplomata. Ipak, najznačajniji deo njegovog stvaralaštva su komedije, a neke od najpoznatijih su: Gospođa ministarka, Narodni poslanik, Sumnjivo lice, Ožalošćena porodica i Pokojnik.

foto: Wikipedia Commons

3. Jovan Sterija Popović

Jovan Sterija Popović rođen je u Vršcu 1806. godine, gde je i umro 1856. godine. Po ocu Sterija je bio cincarskog porekla.

Bio je srpski književnik i jedan od vodećih intelektualaca svog vremena, a smatra se osnivačem srpske drame. Prvi je i jedan od najboljih srpskih komediografa. Imao je ključnu i inicijatorsku ulogu u razvoju srpske kluture, ne samo kao pisac, vec i kao osnivač važnih institucija kulture, Srpske akademije nauka i Narodnog muzeja. Njegova najznačajnija dela su Kir Janja, Pokondirena tikva, Laža i paralaža, Zla žena, Beograd nekad i sad, Rodoljupci...

foto: Wikipedia Commons

4. Nikola Pašić

Nikola Pašić rođen je u Zaječaru 1845. godine, a umro je u Beogradu 1926. godine. Poreklom je iz poznate cincarske porodice Pasku. Preci su mu bili Cincari iz sela Rogačeva u blizini Tetova.

Bio je srpski i jugoslovenski političar, dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Narodne radikalne stranke. Smatraju ga najvećim državnikom Srbije.

foto: Wikipedia Commons

5. Taško Načić

Taško Načić rođen je 1934. godine u Kruševcu, a umro je 1993. godine u Beogradu. Po nacionalnosti je Cincarin.

Bio je istaknuti srpski glumac. Neke od njegovih najznačajnijih uloga su u filmovima "Bokseri idu u raj", "Ko to tamo peva", "Majstor i Margarita". Ipak, publika ga najviše pamti kao Peru Mitića, prodavca karanfila u filmu "Davitelj protiv davitelja". Igrao je i u kultnim predstavama Ateljea 212 zajedno sa Zoranom Radmilovićem: Radovan III i Kralj Ibi. Takođe, publika ga pamti i kao Božidara Majkovića iz popularne TV serije Bolji Život.

foto: Printscreen/Youtube/Sacuvano od zaborava

6. Todor Toše Proeski

Toše Proeski je rođen u Kruševu 1981. godine a tragično je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2007. godine.

Bio je makedonski pop pevač, ali veliku popularnost stekao je na području celog Balkana, posebno u Srbiji. Predstavljao je Makedoniju na izboru za pesmu Evrovizije 2004. godine. Posthumno mu je dodeljena titula počasnog građanina Republike Makedonije. Makedonska pošta je u Kruševu 15. decembra 2007. predstavila poštanske markice sa likom Tošeta Proeskog. Na Beoviziji 2008. dodeljena mu je posthumno nagrada za životno delo.

foto: Profiemedia

7. Predrag Miki Manojlović

Miki Manojlović rođen je 1950. godine u Beogradu.

Beogradski pozorišni, televizijski i filmski glumac, karijeru počinje u seriji Otpisani. Neki od poznatijih filmova u kojima je igrao su: Crna mačka beli mačor, Podzemlje, Tuđa Amerika, Tango argentino, Mi nismo anđeli, Mi nismo anđeli 2 i Zavet. Napravio je veliku internacionalnu karijeru u Evropi i Americi.

foto: Dragana Udovičić

8. Toma Fila

Toma Fila je rođen u Bitolju 1946. godine. Cincarskog je porekla. Otac mu je bio advokat Filota Fila, koji je iako je bio partizan, posle rata bio u zatvoru kao politički zatvorenik.

On je poznati srpski advokat. U javnosti je postao poznat kao advokat ljudi optuženih za najteža krivična dela, među kojima je veliki broj njih bio optužen za dela za koja je bila zaprećena smrtna kazna. Među onima koje je branio su: Slobodan Milošević, Jovanka Broz, a jedno vreme je zastupao je i Gorana Hadžića.

foto: Fonet

9. Maja Odžaklijevska

Maja Odžaklijevska rođena je u Skoplju 1954. godine.

Poznata je makedonska i srpska pevačica pop muzike.

foto: Dragan Kadić

10. Gordan Kičić

Gordan Kičić rođen je 1977. godine u Beogradu. Otac Branko Kičić je poznati reditelj dok je majka, Bojana Kičić, beogradski advokat.

Poznati je pozorišni, televizijski i filmski glumac. Neke od najznačajnijih uloga su mu u filmovima "Do koske", "Nebeska udica", "Porodično blago", "Dorćol Menhetn", "Ona voli Zvezdu", "Kad porastem biću Kengur", "Sedam i po", "Turneja", "Čekaj me ja sigurno neću doći"...

foto: Dragana Udovičić

Postoji još mnogo značajnih ličnosti sa područja Balkana, koji su pripadnici cincarske nacionalnosti.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.