PORED VAS NA PLAŽI JE ZALJUBLJENI PAR? Pazite se, to je glavna ŠEMA ZA PLJAČKE ovog leta!
Foto: Pixabay/Ilustracija

pažnja!

PORED VAS NA PLAŽI JE ZALJUBLJENI PAR? Pazite se, to je glavna ŠEMA ZA PLJAČKE ovog leta!

Ovakve krađe su uobičajene za letnje doba godine, jer lopovi na plažama imaju lak plen, a parovi nisu toliko upadljivi

Objavljeno: 15:22h

Telefoni, novčanici, satovi... Šta god turisti ostave na peškiru dok se kupaju, potencijalni je mamac za lopove u blizini. Još ako oni deluju pritajeno, kao mladi ljubavni par, žrtve ni ne slute da su sledeća meta baš oni. Čim uskoče u vodu da se ohlade, lopovi pokupe šta im treba.

Stručnjaci sa kojima je “Blic” razgovarao kažu da su ovakve krađe uobičajeno za ovo, letnje, doba godine, jer lopovi na plažama imaju lak plen, a parovi nisu toliko upadljivi.

Romansirani pljačkaši

Psiholog i sudski veštak Jovan M. Krstić objašnjava da momak i devojka bude manje sumnji kod žrtava i da je to svima poznato iz romansiranih prikaza sada čuvenog američkog lopovskog para Boni Parker i Klajd Barou.

- Pozadina ovakvih krađa je različita. Neki parovi dolaze ciljano da kradu, i oni su obično uigrani, pa ih je teže uhvatiti. Drugi to počinju da rade da bi produžili letovanje i imali novac za provod. Ima i onih koji su narkomani i taj način sebi obezbeđuju dozu - kaže Krstić.

foto: Pixabay/Ilustracija

Policija pravi zasede

Da su ovakve pljačke učestale svedoči i to što je u razmaku od samo tri dana crnogorska policija na njihovom primoriju razotkrila dva para - momke i devojke iz Srbije, koji su krali po plažama.

Kriminolog dr Zlatko Nikolić kaže da su to tipične krađe, jer je lopovima nije teško da na plaži budu neprimećeni.

- Parovima lopova je još lakše jer nisu toliko upadljivi i ne izazivaju sumnju. Sada ima novih skupljih stvari, mobilnih telefona i raznih elektronskih uređaja koji se nose na plažu. U današnje vreme takođe i o ovome mediji izveštavaju više nego ranije. Policajci su se dosetili, pa dežuraju i prave zasede. Takođe i policajci iz Srbije idu kao ispomoć u Crnu Goru u vreme letnje sezone i pomažu kolegama - kaže dr Nikolić.

Prijavila momka, ali sa lažnim podacima

U poslednjem slučaju uhapšeni su Miloš B. iz Beograda, i njegova devojka Andrijana J, takođe državljanka Srbije. U MUP Crne Gore kažu da se on sumnjiči za dve krađe, dok se ona tereti da mu je pomogla posle krađa. Kako se sumnja Miloš je 12. avgusta 2017. u Igalu iskoristio nepažnju dve osobe - takođe državljana Srbije koja su se nalazila u moru i sa plaže, gde su ostavili stvari, uzeo dva mobilna telefona, novčanik sa 120 evra i lična dokumenta.

foto: Pixabay/Ilustracija

Andrijana se tereti da je nakon što su pokradeni državljani Srbije prijavili pljačku, policijskim službenicima kazala da je krivična dela počinio njen momak ali im je pritom dala lažne podatke o njemu.

Ona se tako tereti da je omogućila Milošu da, u međuvremenu, napusti teritoriju Crne Gore. Policija je identifikovala Miloša, a uhapsila je Andrijanu i od nje oduzela tri mobilna telefona, tri ručna sata, i 852 evra. Utvrđeno je da jedan mobilni telefon potiče iz jedne od ove dve krađe i biće vraćen vlasniku, dok u policiji rade na utvrđivanju vlasništva nad ostalim stvarima.

Fali im novac za more

Samo tri dana ranije Budvanska policija uhapsila je srpske državljane M. B (24) K. V. (25), koji su osumnjičeni za pet krađa na Slovenskoj plaži u Budvi. Oni su uhapšeni u policijskoj zasedi dok su pokušavali da ukradu lične stvari i torbu sa plaže dok su se turisti kupali u moru. Policiji je ranije prijavljeno da se na toj plaži dešavaju učestale krađe. M. B. je uhapšen u trenutku dok je sa ukradenom torbom pokušao da ode sa plaže, a uhapšena je i njegova devojka koja mu je davala podršku. Ovaj par je nedostatak novca za provod i boravak obezbeđivao svakodnevnim krađama.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.