NE IDEMO NIGDE, MAKAR NAS HAPSILI! Radnici Goše ne odustaju od protesta, MUP tvrdi da nije zabranio skup
Foto: Filip Plavčić

Revolt i bes

NE IDEMO NIGDE, MAKAR NAS HAPSILI! Radnici Goše ne odustaju od protesta, MUP tvrdi da nije zabranio skup

Skup radnika FŠV „Goša“ je najavljen za utorak, 22. avgust, a iz MUP-a kažu da ni u jednom momentu nisu zavranili protest

Objavljeno:

Predsednik Štrajkačkog odbora radnika Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, Milan Vujačić rekao je za Insajder.net da će tri autobusa sa radnicima krenuti u utorak na protest ispred Vlade Srbije iako im MUP još uvek nije odobrio okupljanje. - Svi su nas lagali. Mi sto dana nismo primili ni dinar zbog čega idemo u Beograd po cenu da nas sve uhapse - kaže Vujačić.

On je objasnio da su skup uredno prijavili policijskoj upravi Stari grad, ali da im je posle toga rečeno da zahtev proslede policiji na Savskom vencu. Kada su to uradili, javljeno im je da su zakasnili.

- Mi idemo ispred Vlade po cenu da nas sve uhapse. Iz Odeljenja za javni red i mir su nam rekli da naš protest nije zabranjen ali da ne postoji ni dozvola za njegovo održavanje - navodi Vujačić, dodajući da će ih policija možda zaustaviti na ulazu u Beograd ali da ih ni takav scenario neće obeshrabiti.

foto: Filip Plavčić

- Nemamo više izbora, sada će prvi septembar, deca nam kreću u školu a mi mesecima nismo primili ni dinar. Predsednik Vučić nas je u kampanji slagao kada je obećao pomoć. Nedavno smo se obraćali i Centru za socijalni rad, tražili smo socijalnu pomoć ili bar besplatne knjige za decu ali su nas odbili jer, kako kažu, mi kao zaposleni nemamo pravo na pomoć.

Vujačić kaže i da je za radnike neprihvatljiva ponuda rukovodstva da pre nego što dobiju novac prekinu štrajk i počnu sa radom.

- Obećavaju 50 hiljada koje bi nam isplatili za mesec ili dva. Mi tražimo novac odmah na ruke i to ne manje od 100 ili 150 hiljada dinara - kaže predednik Štrajkačkog odbora Goše.

foto: Filip Plavčić

Podsetimo, zaposleni u Goši su u generalnom štrajku od 28. marta ove godine zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Na protest koji su najavili za utorak ispred Vlade Srbije, pozvali su radnike iz drugih firmi u Srbiji kako bi zajedno ‚‚primorali Vladu" da reši njihov problem, i problem svih radnika u Srbiji ‚‚poštujući sve pravne norme koje dosada nisu poštovane".

Predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić ranije je za Insajer izjavio da će ovo biti „politički protest“.

foto: Filip Plavčić

- Ovoga puta to neće biti samo protest gladnih i obespravljenih radnika, već politički protest. Državu zanimamo samo kad treba da ginemo i glasamo, a kada su u pitanju goli život i radnička prava, onda je nema nigde - rekao je Vujićič.

Predstavnici radnika Goše i Ministarstva privrede dogovorili su se nedavno da država reprogramira dugove fondovima i da pomogne toj fabrici da obezbedi poslove sa železarom u Smederevu, a preko kompanije Jugoimport SDPR sa Iranom.

Ministar privrede Goran Knežević tada je rekao da je država je spremna da napravi reprogram dugova prema Fondu za razvoj i Poreskoj upravi, ali tek kada Goša počne da radi, kada se radnici vrate na posao i kada fabrika bude mogla da garantuje isporuku dobavljačima.

foto: Filip Plavčić

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da ni u jednom momentu nije zabranilo skup radnika FŠV „Goša“

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da ni u jednom momentu nije zabranilo skup radnika FŠV „Goša“, najavljen za utorak, 22. avgust, i da će, u skladu sa zakonom, preduzeti sve mere i radnje u cilju mirnog i bezbednog održavanja skupa. Napominjemo da policija u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, ne odobrava najavljene skupove, već da samo u zakonom jasno propisanim uslovima, može doneti odluku o neodobravanju njihovog održavanja. U konkretnom slučaju policija je primila prijavu o održavanju javnog skupa i odgovorno lice obavestila o merama koje prema zakonu, kao organizator treba da preduzme u pogledu njegovog bezbednog održavanja.

(Espreso.co.rs / Izvor: kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.