ER SRBIJA ŠAKOM I KAPOM TROŠI DRŽAVNE PARE: Plate povećali za milijardu, a to nije sve! (FOTO)
Foto: Nebojša Mandić

iživljavaju se

ER SRBIJA ŠAKOM I KAPOM TROŠI DRŽAVNE PARE: Plate povećali za milijardu, a to nije sve! (FOTO)

Avio-prevoznik je na zarade potrošio čak 3,9 milijardi dinara, ili petinu onoga što je dobio od Vlade Srbije, bez čije pomoći bi napravio gubitak od 4,8 milijardi

Objavljeno:

Er Srbija“ je prošle godine na zarade potrošila milijardu dinara više nego prethodne, a najuže rukovodstvo je svoje plate uvećalo za oko tri miliona dinara. U isto vreme, dobit firme je smanjena sa 375 na sto miliona dinara, a i to je ostvareno najvećim delom zbog državne pomoći od 3,9 milijardi dinara.

Direktna državna pomoć zajedničkoj kompaniji Srbije i „Etihada“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prošle godine je, prema zvaničnom finansijskom izveštaju za 2016, smanjena na 4,9 milijardi dinara, sa 5,9 u 2015. Kompanija je prošle godine imala dobit od oko 100 miliona dinara, što je 370 miliona manje nego u 2015. Ukupna direktna pomoć avio-prevozniku od 2014. do 2016. godine tako je dostigla 160 miliona evra, a dobit je u isto vreme bila samo sedam miliona evra.

foto: Fonet

Oprošteni dugovi

Prihodi „Er Srbije“ su nastavili da se povećavaju i prošle godine, ali i rashodi. Zanimljivo je da su se na strani rashoda troškovi plata uvećali za čak milijardu dinara, sa 2,9 na 3,9 milijardi dinara. Deo od milijardu dinara sigurno je otišao na oko 200 primljenih radnika, jer se broj zaposlenih prošle godine povećao sa 1.400 na 1.600. Ali jasno je da je veći deo otišao na povećanje zarada. Deblje koverte dobilo je i najuže rukovodstvo, koje predvodi direktor Dane Kondić, i to ukupno za oko tri miliona dinara.

Osim direktne državne pomoći i opraštanja dugova koje „Er Srbija“ ima prema Aerodromu „Nikola Tesla“, država je, kako je navedeno u izveštaju za 2016, preko svog Fonda za razvoj početkom ove godine dala kredit od 14 miliona evra, uz kamatu od 3,5 odsto. Kad smo već kod zajmova, firma suvlasnika „Er Srbije“ „Etihada“, „EA partners“, septembra 2015. i maja 2016. odobrila je dva kredita od ukupno 120 miliona dolara, ali mnogo skuplje. Naime, „Er Srbija“ je platila transakcione troškove od skoro osam miliona dolara, a plaćaće kamatu od čak 6,95 odsto.

foto: Printscreen

Ispadaju „kosturi“

I prošle godine su nastavili da ispadaju „kosturi“ iz „Jatovog“ ormana. U finansijskom izveštaju se navodi da su potraživanja „Er Srbije“ od Vlade Srbije sa 22 miliona povećana na milijardu dinara po osnovu okvirnog sporazuma između Srbije, „Etihada“ i „Er Srbije“ iz 2013. godine. Sporazum predviđa da država preuzme sve dugove koji su nastali pre prodaje, bez obzira na to da li ih je kupac bio svestan ili ne pre kupovine, pa će morati da obezbedi još milijardu dinara.

Pljuštali otkazi

Posle četiri decenije, poslovnica „Er Srbije“, nekadašnjeg „Jata“, prestala je da postoji u Nišu od 1. avgusta, prenose Južne vesti. Slična sudbina zadesila je i kancelarije u Novom Sadu i Užicu, a sve u sklopu otpuštanja 30 radnika, o čemu je Kurir već pisao. U Nišu i Novom Sadu bila su po dva zaposlena, a u Užicu jedan.

foto: Nebojša Mandić

Činjenice

KOLIKO PARA SU DOBILI 2014-2016.

- 160 miliona evra direktna pomoć

- 40 miliona dolara opraštanje duga prema Aerodromu „Nikola Tesla“

- 40 miliona dolara kredit

- 14 miliona evra kredit

- 244 miliona evra ukupna pomoć

- 7,5 miliona evra ukupna dobit „Er Srbije“

(Espreso.co.rs/ Izvor: Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.