TUĐI, A NAŠI! Ovo su najpoznatiji AMERIČKI generali SRPSKOG POREKLA!
Foto: YouTube printscreen / NationSwell

najjači!

TUĐI, A NAŠI! Ovo su najpoznatiji AMERIČKI generali SRPSKOG POREKLA!

Ovo su neki od najuspešniji Srba koji su se pošteno "probili"

Objavljeno:

Najpoznatiji srpski oficir u Americi bio je admiral Stevan Mandarić, potomak naših iseljenika iz Like i Slavonije. U američkoj armiji bilo je više od 60.000 vojnika i 2.000 oficira srpskog porekla. Mnogi od njih ušli su u anale američke vojske, a u nastavku možete pročitati više o generalima srpskog porekla.

SRPSKI DEČAK JE POBEGAO OD USTAŠA, A DVE GODINE KASNIJE UBILI SU GA ČETNICI: Priča o Bošku, heroju kakav se više ne rađa! (VIDEO)

Stevan Mandarić

Najpoznatiji srpski oficir u Americi bio je admiral Stevan Mandarić, potomak naših iseljenika iz Like i Slavonije. Sa 14 godina priključio se Nacionalnoj gardi, gde je tri godine kasnije postao narednik. Predratnu službu počeo je na razaraču i krstarici, a potom leteo na avionu VF-72. Učestvovao je u bici na Gilbert ostrvima 1943, a zatim komandovao grupom aviona nosača u akciji bombardovanja Maršalskih Ostrva. Novembra 1944. bio je komandant grupe aviona CAG-94, a zatim vodio bombardovanje japanskih ostrva Hokaida, Šikokua i Honšua.

foto: AP

Za zasluge u Drugom svetskom ratu dobio je dve medalje „Er medal i orden „Distingvišd flajing kros“. Posle rata bio je u Palestini, u okviru mirovne misije UN, a potom je komandovao bombardovanjem Severne Koreje. Sredinom pedesetih postao je komandant posade na brodu istraživača Antarktika admirala Ričarda Birda, u operaciji „Dipfriz“, najvećem polarnom istraživanju svih vremena. Penzionisao se u činu kontraadmirala 1959. posle čega je prvi put otputovao u Jugoslaviju. Pripremio je seriju članaka o Antarktiku, koji su objavljeni u „Ilustrovanoj politici“. Kao penzioner je u američkoj prestonici osnovao srpsku Crkvu Sveti Luka. Preminuo je 2001. godine.

Džon Beštić

General Džon Beštić je rođen u Fargu 1915. godine. Posle Univerziteta Minesota, diplomirao je na Vojnoj akademiji SAD i završio Generalštabnu školu. Radio je kao pilot i vojni obaveštajac Ratne avijacije (1941). Ratovao je od Nove Gvineje, preko Filipina, do Japana. Posle rata bio je komandant u Komandi strateške avijacije i širio mrežu komunikacija na čitav svet. Godine 1958. prekomandovan je u zamenika načelnika Štaba elektornskih komunikacija. U julu 1967. godine postao je komandant Air Force za sistem komandovanja. Dobitnik je Legije časti za ratne zasluge i još desetak medalja i ordenja.

foto: Profimedia

General Karamarković

General Karamarković je rođen u Ročesteru 1928. Služio je u Nju Džerziju, Njujorku, Kaliforniji, Severnoj Karolini, na Atlantiku i Tihom okeanu i u Virdžiniji. Penzionisan je kao načelnik Uprave za bezbednost vojnih transporta u Virdžiniji. Godinu dana mlađi general Mel Vojvodić iz Teksasa diplomirao je na Vojnoj akademiji (1950). Završio je Oficirsku školu u Alabami i Ratnu nacionalnu akademiju u Vašingtonu. Služio je u vojnim bazama u Nevadi, Džordžiji i Alabami. Kao pilot Vojske SAD, do 1983. učestvovao je u tajnim operacijama iznad SSSR-a, Južne Koreje, Kine i Severnog Vijetnama. Bio je general-major Vojnog vazduhoplovstva SAD i CIA. Nosilac je ordena Legije časti i Letačkog krsta.

foto: Reuters

Tereza Đurić

Tereza Đurić ima samo 54 godine i čin brigadnog generala. Penzionisana je 2013. godine s funkcije zamenika direktora Kancelarije podsekretara za odbranu SAD. Završila je četiri prestižna fakulteta za odbranu i bezbednost i program za više rukovodioce u sektoru nacionalne i međunarodne bezbednosti na Harvardu. Radila je u Komandi ratnog vazduhoplovstva SAD kao direktor Odseka za tajne operacije. Bila je na službi na Havajima, u Vijetnamu i Iraku. General je postala 2008.

Kris Divić

General Kris Divić je 1934. godište. Diplomirao je na Univerzitetu Kanzas i završio obuku za vojnog pilota u bazi AiR Force u Teksasu. Imenovan je za komandanta Vojne baze Lackland (1977), za komandanta 47. letačke grupe za obuku u bazi Laughlin i za načelnika Štaba za obuku u bazi Randolf.

foto: AP

Rudolf Ostović

Rudolf Ostović je sa 35 godina bio najmlađi general Vojske SAD. Završio je Vojni ratni koledž i Komandno-štabni koledž mornarice SAD. Diplomirao je nacionalnu bezbednost na John F. Kennedy School of Government, na Univerzitetu Harvard. Ratovao je u Vijetnamu. Bio je načelnik Komande za strateške planove i vojne odnose na Pacifiku (1988), načelnik Štaba vojne doktrine, komandant Vazduhoplovnog centra „Fort Raker“ u Alabami (1989-1991) i zamenik načelnika Generalštaba u Pentagonu. Kao penzioner, bio je savetnik državnog sekretara za odbranu Kolina Pauela.

foto: Wikipedia

Gari Batinić

General Gari Batinić je rođen 1953. u Minesoti. Završio je Vazduhoplovni koledž (1985), nacionalnu bezbednost na Harvardu i međunarodne odnose na Univerzitetu „Džordž Vašington“. Radio je ka instruktor vojnih pilota (1978-1987) i komandant eksadrona u Juti. Načelnik je u Pentagonu za mobilizaciju vazduhoplovnih snaga u rezervnom sastavu od 70.000 ljudi. Dobitnik je Legije časti za vojne zasluge, medalje sa četiri hrastova lista i bronzane medalje za borbu protiv terorizma.

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.