ZA SRBE NI DOBAR DAN! Bila je na letovanju u Crnoj Gori! POSLE SVEGA, POŽELELA JE DA NIJE!
Foto: Dragan Kadić, Jugmedia

gde na more?

ZA SRBE NI DOBAR DAN! Bila je na letovanju u Crnoj Gori! POSLE SVEGA, POŽELELA JE DA NIJE!

Moji se razboleše u Crnoj Gori. Sumiram, računam, podvlačim, upalim kola, pa nazad u Srbiju

Objavljeno:

U vreme letnje sezone uvek se dotaknemo priče o nekadašnjem "našem moru", pa tako i ove godine, žena koja je nedavno letovala na crnogorskom primorju podelila je svoje utiske. Da li se išta promenilo - prosudite sami, u tekstu koji je objavljen na portalu Jugmedia.

Dva puta sam za četiri dana, koliko je trajalo moje ovogodišnje letovanje u Crnoj Gori, čula reči dobrodošlice, odnosno, pristojno javljanje sa – dobar dan, prvi put prilikom ulaska u ovu državu od carinika i drugi po izlasku iz te nekada bratske zemlje, od pripadnika granične policije.

Bez obzira da li tražite smeštaj, ljubazno se obratite prolazniku, nađete se na kasi marketa ili u apoteci, na moje uporno pozdravljanje, kasnije više iz radoznalosti, "dobar dan" nisam dobila. Doduše, prodavačice progovore samo kada ih pitate za cenu to onako lenjo.

No, to njihovo neotpozdravljanje, a ne znam kada je, ovaj nekada viteški narod, usvojio i od koga takav način ophođenja sa gostima i turistima, najmanje je što će vas nasekirati.

Sekiracija, više šok, sledi kada se razbolite, pa u zbog nemogućnosti lečenja prekinete letovanje u vratite su u svoju zemlju.

foto: Dragan Kadić

A mi smo zbog bolesti dva člana moje porodice “letovali” svega četiri dana.

Naši građani, naime, znaju da je između Crne Gore i Srbije potpisan sporazum o zdravstvenoj zaštiti za vreme privremenog boravka u inostranstvu. To podrazumeva da osigurana lica RFZO za vreme privatnog boravka u inostranstvu (turistički boravak), imaju pravo na korišćenje zdravstvene zaštite na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja samo u slučaju hitne medicinske pomoći kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje osiguranih lica.

Mediji su nas istovremeno obaveštaju da ukoliko imamo overenu zdravstvenu knjizicu, možemo da ostvarito i pravo na besplatnu zdravstvenu pomoć . Ali,u svakom pismu postoje i sitna slova. Ukoliko, kao ja, pre polaska na put ne izvadite u RFZO dvojezični obrazac 03-12, svaka lekarska usluga u Crnoj Gori biće vam naplaćena.

foto: Pixabay

Doduše, kako kažu naši susedi, nije to nešto mnogo, tretira se kao da ste gradjanin Crne Gore koji nema osiguranje. Ako je povreda manja, koštaće vas oko 50-ak evra, a ako je potrebno bolničko lečenje, onda…

Moji se razboleše u Crnoj Gori. Sumiram, računam, podvlačim, upalim kola, pa nazad u Srbiju.

Dobar dan zemljo moja draga!

foto: Dragan Kadić

I dok ispijam kafu sa svojima i dok pravimo planove za naredno letovanje, ne u Crnoj Gori, kao na traci vraćaju mi se slike užasa: dugačke lenje kilometarske kolone na izlazu iz tunela Sozina kod Sutomora, pa do Bara, obala prepuna smeća, astronomske sobe, nadmeni Crnogorci…

Ne znam kako i ne znam odakle, turisti ipak pristižu sa svih strana, pa slobodnih soba ni za lek. U nekadašnjem mirnom seocetu Dobre Vode, krevet je tamo negde na brdu sa zajedničkom kuhinjom 10 evra.

O apartmanu i da ne pričamo: od 80 do 100 evra po noćenju, kao u najluksuznijim svetskim letovalištima.

Da li treba i ovoga puta podsetiti da voda na crnogorskom primorju nije za piće, da je morska voda zagađena zbog kanalizacije i da se zato razboljevamo od raznih virusa i bakterija.

Da li sam sve to znala?

Pa, nešto jesam, nešto nisam. Ostalo u glavi negde duboke da je to “naše more” najlepše, najmodrije i najlekovitije na svetu. Zažmuriš, istrpiš klackanje po krivudavim gudurama i već kod Cetinja osetiš miris “našeg mora”.

Što se mene tiče, ovogodišnje letovanje od četiri dana “izlečilo” me je od svih nekadašnjih mirisa u ukusa i od nostalgije. Dogodine za svoje pare biram drugu destinaciju.

(Espreso.co.rs/Jugmedia)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.