LINTA: Srbe kojima su srušene kuće u Hrvatskoj osloboditi poreza!
Foto: Zorana Jevtić

Predsednik saveza srba iz regiona

LINTA: Srbe kojima su srušene kuće u Hrvatskoj osloboditi poreza!

On napominje da su navedene zakonske odredbe još jedan dokaz da hrvatska država ne odustaje od politike cementiranja etničkog čišćenja Srba

Objavljeno:

Poreska stopa na imovinu proteranih Srba iz Hrvatske trebalo bi da bude najniža moguća a vlasnici srušenih srpskih kuća i lokala budu oslobođeni plaćanja poreza na nekretnine, kaže predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On je naveo da je dobro što je hrvatski primijer Andrej Plenković najavio odlaganje primene Zakona o porezu na nekretnine na neodređeno vreme za koji kaže da predstavlja novi oblik otimanja srpske imovine.

"Stambeni objekti proteranih Srba u kojima ne žive stalno bili bi tretirani kao kuće za odmor i vikendice na koji bi plaćali do tri puta više poreza od sadašnje komunalne naknade", rekao je Linta i dodao da bi plaćali porez i na srušene kuće i lokale u hrvatskim gradovima i na krajiškom području.

Navedene zakonske odredbe, napominje, su još jedan dokaz da hrvatska država ne odustaje od politike cementiranja etničkog čišćenja Srba i da nije spremna da uzme u obzir ratne okolnosti i potrebu da poštuje ljudska prava svih njenih državljana bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

Linta apeluje na Evropsku uniju da zatraži od Hrvatske da prilikom izmena i dopuna Zakona o porezu na nekretnine uzme u obzir da su Srbi bili prisiljeni da napuste svoje kuće i stanove i da je nepravedno da plaćaju porez kao da su dobrovoljno otišli u Srbiju, Srpsku i treće zemlje.

Linta podseća da je iz Hrvatske proterano oko 500.000 Srba a trajno se vratilo svega njih 50.000 uglavnom starije životne dobi i da bi poreska stopa na imovinu proteranih Srba trebala da bude najniža moguća.

"Mnogi proterani Srbi u Srbiji i Srpskoj žive u teškoj socijalno-ekonomskoj situaciji i nisu u mogućnosti da plaćaju velike poreze za svoju imovinu u Hrvatskoj. U slučaju da ne plate porez Hrvatska će im oduzeti njihovu imovinu", zaključio je on.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.