Crnogorci priznali, a SRBIMA SE OVO UOPŠE NEĆE SVIDETI! Evo zašto unajmljuju naše ljude za sezonske poslove!
Foto: Pixabay

da li vas ovo ljuti?

Crnogorci priznali, a SRBIMA SE OVO UOPŠE NEĆE SVIDETI! Evo zašto unajmljuju naše ljude za sezonske poslove!

Ovim povodom urađena je velika anketa u kojoj su ispitana 653 poslodavca tokom 2016. i 2017. godine

Objavljeno:

Traže nas jer smo marljivija, disciplinovanija i manje zahtevna radna snaga, ali ne samo zbog toga

Svakog leta bukne potraga za sezonskim radnicima u Crnoj Gori. Ondašnji poslodavci rado zapošljavaju Srbe i Bosance, uglavnom zato što prihvataju uslove koje lokalno stanovništvo nikada ne bi.

Ovim povodom urađena je velika anketa u kojoj su ispitana 653 poslodavca tokom 2016. i 2017. godine i rezultati su pokazali da Crnogorci traže strance jer su marljivija, disciplinovanija i manje zahtevna radna snaga.

Poslodavci su naveli u anketi da pre uzimaju strance za radnike, jer su marljiviji, disciplinovaniji i manje zahtevni. Kao nevažnu stavku istakli su okolnost da je strana radna snaga jeftinija.

foto: Pixabay

Takođe ističu i da je glavni razlog što pre dovode komšijske radnike taj što nema dovoljno domaće radne snage potrebnog profila, kao i da mnogi lokalni građani ne prihvataju ponuđene poslove.

Anketa je pokazala da je najvažniji razlog nepopunjavanja slobodnih radnih mesta nedostatak potrebnih veština i iskustva.

- Već godinama sam sezonski radnik u Budvi. Radim kao sobarica u privatnom apartmanu i radno vreme je od sedam ujutru do devet uveče, mada gosti često znaju i van radnog vremena da traže da im nešto spremim i donesem - kaže Milica Š. iz Novog Sada.

foto: Giphy

- Naporno jeste, ali pošto imam 57 godina, u Srbiji ne mogu da nađem posao i zato nemam izbora. Imam obezbeđen smeštaj i jedan obrok - dodaje.

Sezonski rad obično obuhvata period od tri meseca.

(Espreso.co.rs/Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.