SRBIJO, ZAŠTITI NAJMLAĐE! Konačno otkriveno: Da li MMR vakcina IMA ILI NEMA VEZE SA AUTIZMOM?!
Foto: AP/Toby Talbot

odgovor je tu

SRBIJO, ZAŠTITI NAJMLAĐE! Konačno otkriveno: Da li MMR vakcina IMA ILI NEMA VEZE SA AUTIZMOM?!

Uprkos zakonskoj obavezi da vakcinišu decu, u beogradskoj opštini Stari grad na vreme je vakcinisano tek nešto više od jedne trećine mališana

Objavljeno:

Jedina povezanost MMR vakcine i autizma je uzrast. U drugoj godini se daje vakcina, a tada najčešće roditelji primete poremećaj, tvrdi dr sc. med. imunolog Srđa Janković.

Mali obuhvat vakcinisane dece MMR-om koji štiti od zaušaka, rubeole i malih boginja uglavnom je posledica loše informisanosti roditelja i straha od poremećaja iz spektra autizma. Uprkos zakonskoj obavezi da vakcinišu decu, u beogradskoj opštini Stari grad na vreme je vakcinisano tek nešto više od jedne trećine mališana, dok u celom glavnom gradu procenat vakcinisanih iznosi 65,2 odsto. Zbog ovakvog postupka roditeljima preti kazna od 30.000 do 150.000 dinara, ali oni i pored toga mogu da upišu decu u vrtić ili na predškolsku nastavu. Nemogućnost da se nesavesni roditelji nateraju da vakcinišu decu na vreme je posledica i činjenice da su u Srbiji na snazi dva zakona koja su u koliziji. Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, naime, nevakcinisana deca ne mogu da se upišu u osnovnu školu. Nasuprot tome, imamo Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, po kojem je osnovna škola obavezna za svu decu.

Iako praktično ne postoje instrumenti koji će na vakcinaciju dece naterati roditelje koji to odbijaju, doktori upozoravaju da to treba da učine pre svega iz medicinskih i racionalnih razloga.

foto: ap

- Odlaganje vakcinisanja nije dobro zato što dete onda nije zaštićeno, a pošto se male boginje šire prilično brzo, to pogoduje nastanku epidemije. U tom uzrastu infekcija može da ima ozbiljnije posledice i što je više nevakcinisane dece epidemija se lakše širi. MMR nema veze ni sa autizmom, ni sa razvojem ni sa bilo kojom drugom bolešću - objašnjava Janković.

Strah koji je izazvala jedna britanska studija, dovodeći u vezu MMR i autizam, i koja je odbačena pre 19 godina, a njen tvorac sankcionisan, preti da virus malih boginja aktivira alarm.

Endi Ših, potpredsednik organizacije “Autism Speaks”, u razgovoru za “Blic” je objasnio da je autizam uzrokovan kombinacijom faktora genetske prirode i spoljnih faktora rizika, ali da ga ne izaziva MMR vakcina.

- Milioni dolara vlasti i nevladinog sektora su uloženi u istraživanja u različitim zemljama širom sveta u toku poslednjih desetak godina. Ta istraživanja su pokazala da ne postoji povezanost između vakcina i autizma - tvrdi on.

foto: Profimedia

Od malih boginja je, pre nego što je započet globalni program imunizacije 1980, svake godine u svetu umiralo u proseku 2,6 miliona ljudi.

Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije Perile Jorgensen prilikom nedavnog boravka u Beogradu rekla je da će ta organizacija u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom „Batut“ pokrenuti istraživanje da bi se ustanovilo u kojim grupama je nizak stepen vakcinacije.

- Razlozi za nevakcinisanje su različiti. Ponekad i taj što male boginje dugo nismo videli, a upravo zahvaljujući vakcinaciji. Vakcinacija može da spase život i najbolja je zaštita - rekla je Perile Jorgensen.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.