ŽENE, UVODI SE OBAVEZNO SLUŽENJE VOJSKE! Sve dame u Srbiji ispod 50 godina moraće da se ODAZOVU NA OVO!
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vulin odlučio

ŽENE, UVODI SE OBAVEZNO SLUŽENJE VOJSKE! Sve dame u Srbiji ispod 50 godina moraće da se ODAZOVU NA OVO!

Direktno iz Ministarstva odbrane...

Objavljeno: 10:27h

Sve žene u Srbiji mlađe od 50 godina moraće da prođu obaveznu obuku za davanje prve pomoći i postupanje u vanrednim situacijama, kaže ministar odbrane Aleksandar Vulin.

S druge strane, dame koje su služile vojni rok, ovu višednevnu vežbu odradiće u uniformi i sa oružjem. Prema ovom planu Ministarstva odbrane, koji tek treba da bude usvojen, svi građani Srbije, bez obzira na pol, biće obučeni za postupanje u eventualnim ratnim i vanrednim situacijama.

Ženska ruka

Ministar Aleksandar Vulin ističe da su i muškarci i žene u Srbiji ravnopravni u svemu, pa i kada je u pitanju odbrana zemlje.

foto: Stefan Jokić

- Sve radno sposobne žene u Srbiji biće pozivane na vežbe iz prve pomoći, civilne zaštite i postupanja u slučaju požara, poplava i zemljotresa. Sa druge strane, dame koje su već služile vojsku, ići na obuku pod oružjem, kao i njihove muške kolege. Kada ovaj predlog bude zakonski regulisan, svi građani Srbije će, bez obzira na pol, biti dužni da se odazovu pozivima za vojnu i civilnu obuku - poručio je ministar Vulin i dodao da je uloga žene u civilnoj zaštiti i odbrani od velikog značaja za našu državu.

Dugogodišnji prvi čovek civilne zaštite i odbrane u Srbiji, pukovnik Miodrag Savić ističe da je izuzetno dobra ideja ministarstva odbrane i Vojske Srbije da i žene budu uključene u sistem odbrane.

Kako kaže, tamo će naučiti kako da ukažu prvu pomoć i šta da rade ukoliko dođe do neke vanredne situacije.

- Prema Nacrtu o rodnoj ravnopravnosti, žene će takođe biti aktivne u sistemu odbrane zemlje i imaće jednaku ulogu u njemu kao i muškarci.

Naravno da one neće obavljati zadatke koji su u fizičkom smislu namenjeni isključivo muškom rodu, od ratovanja do izvlačenja tela iz ruševina, kopanja kanala i svakog teškog rada. Međutim, kada su u pitanju pružanje prve medicinske pomoći, organizovanje poslova u vanrednim situacijama, sanitetski i logistički poslovi, tu žene mogu da budu od velike pomoći. A problem je što i žene, kao i muškarci, malo znaju o tome - objašnjava Savić.

- Zamišljeno je da civilna zaštita i odbrana ne remete ulogu žene u privatnom životu kada je reč o deci, poslu i zdravlju. Ta obuka trajaće svega nekoliko dana, ali od psihofizičkih sposobnosti svake žene pojedinačno zavisi gde će biti raspoređene. Vodićemo računa i o starosnoj granici, jer nećemo dozvoliti da žena od 60 godina bude deo obuke za vanredne situacije - objašnjava on.

Ništa radikalno

S druge strane, vojni analitičar Bojan Dimitrijević smatra da uloga žene treba da nastupi tek kada se stanje u odbrani pogorša ili se proglasi opšta opasnost u zemlji.

- Ovo nije ništa novo, niti radikalno. Ovakva odluka je postojala i ranije, kada su naše majke i bake išle na obuku za civilnu zaštitu i nema ničeg strašnog u tome. Samo mislim da mnogo više treba da se pozabavimo uvođenjem vojnog roka za muškarce i njihove veće uloge u sistemu odbrane - kaže Dimitrijević.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.