ZOVU ME VAMPIRICA, NEMAM SNAGE DA SE POMERIM: Darija ima 55 dijagnoza, a SAMO ŽELI DA ŽIVI NORMALNO!
Foto: Filip Plavčić

bol krije najlepšim osmehom

ZOVU ME VAMPIRICA, NEMAM SNAGE DA SE POMERIM: Darija ima 55 dijagnoza, a SAMO ŽELI DA ŽIVI NORMALNO!

Punih sedam godina traje ispitivanje bolesti od koje ova devojčica boluje

Objavljeno: 16:18h
Suzana Trajković

Dobro jutro, vampirice.

Ovo je jednog jutra Darija Petrović (16), devojčica s 55 dijagnoza čula od svoje mame. Tek kad je osetila gorak ukus krvi u svojim ustima, znala je otkud nadimak "vampirica".

Darija (16) ima 55 dijagnoza, živi u stalnim bolovima, ide joj krv iz usta, a država ne radi ništa da joj pomogne (FOTO)

Ova šala ujedno je odlično pokazala agoniju sa kojom se ova porodica svakodnevno susreće. Ništa im drugo nije preostalo osim da zbijaju šale.

Jer čekaju dugo, predugo.

Upravo to je i bila tema razgovora kad smo je posetili u dvorištu Instituta za majku i dete, gde je trenutno smeštena.

Sedam godina traje potraga za devojčicinom pravom dijagnozom. Do sada su našli 55 dijagnoza na koje se sumnja, a ni jednu konkretno. A Darija?

Ona se iz dana u dan oseća sve lošije...

Niko nije radio ništa dok se devojčica, nejaka ali britkog jezika, nije oglasila na Fejsbuku. Napisala je pismo u kojem se obratila predsedniku, premijerki, ministrima s kratkim i jasnim pitanjem: Zašto mi ne date da živim?

Ova nasmejana devojčica koja se drznula da kaže da država ne radi ništa dok ona vene u krevetu izgleda uživo mnogo drugačije.

Osmeh i snaga, kad smo je posetili u bolnici, utihnuli su.

foto: Filip Plavčić

Tek povremeno se nasmeje, ali se na kilometar vidi da je, kako i sama kaže - umorna od svega.

Otvoreno je govorila o svojoj bolesti, koja je u stopu, kao teret na plećima, prati već punih devet godina.

- Osećam drhtavice, vrtoglavice, nemam snage. Bole me kosti, ruke i noge, glava, a dešava mi se da nemam snage da se pomeram - priča devojčica dok nervozno lomi prste, i igra se sa zavojima koji kriju braunilu.

foto: Filip Plavčić

- Najgore mi je bilo tada kad sam se probudila i osetila gorčinu u ustima. Bila su puna krvi. Bila je užasno, i odvratno. Takav osećaj se ne može opisati... Osećala sam se kao da sam popila čašu punu krvi - kaže uz osmeh Darija.

foto: Privatna arhiva

Ova devojčica, koja je danas u Institutu, a uskoro će otići na dijagnostiku u Austriju, ima samo jednu želju - da živi kao svi njeni vršnjaci.

- Ne mogu da živim normalno. Ne mogu da izlazim, da idem u školu kao sva deca. Nekad odem u školu, nekad ne mogu jer mi je loše. Često se dešava da nemam snage da odem u školu jer se posle 10 koraka umorim.

jedino što želim je normalan život. Da znam od čega bolujem, da pokušam da se lečim ili živim do kraja života sa terapijom. Ali da živim normalno.

foto: Filip Plavčić

- To je upravo ono čemu se nadam. Naši lekari mi nisu pomogli. Našli su mi 55 dijagnoza na koje sumnjaju, ali i dalje ne znaju šta mi je. Iskreno, uz svako poštovanje prema njihovim godinama i završenim školama, ja nemam poverenja u njih. Izgubila sam ga. Sedam godina mi je svakog dana sve lošije, a ne znam zbog čega. Zato se nadam da će mi put u Austriju pomoći da saznam šta je i protiv koje bolesti se borim.

foto: Filip Plavčić

Podsetimo, Darija je na Institut za majku i dete smeštena pre nekoliko dana, ubrzo nakon što se obratila državnom vrhu. Tada se o njenom slučaju oglasio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji rekao da pomoć za Dariju niko nije tražio kao i da"oba fonda raspolažu sa dovoljno novca, jedino je potrebno obratiti im se i dostaviti medicinsku dokumentaciju".

MINISTRE, ZAŠTO LAŽETE? Lončar je rekao da niko nije tražio pomoć za devojčicu sa 55 dijagnoza, a njena majka mu je sasula sve što ima u lice! (FOTO)

Nakon što je njena majka Gorica u znak protesta izašla ispred ministarstva, doneta je odluka da se devojčica smesti u Institut, kako bi se ponovo ispitalo njeno zdravstveno stanje.

foto: Zorana Jevtić

JEDNA MAJKA JE DANAS ČEKALA MINISTRA U 12.30 DA GA PITA KOLIKO VREDI ŽIVOT NJENE ĆERKE: Šta mislite, da li se pojavio? (FOTO)

Novac za Darijin odlazak sakupljen je preko fondacije "Budi human". Ona će 20. avgusta, ukoliko se realizuje njen odlazak, otputovati u Beč na kliniku u kojoj će tim stručnjaka raditi na dijagnostikovanju njene bolesti.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.