MANJE PARA - VIŠE POSLA, ZA TO SE ZALAŽE ZORAN PAŠALIĆ: Novi zaštitnik građana traži šira ovlašćenja i manju platu!
Foto: Fonet

proširuje ovlašćenja

MANJE PARA - VIŠE POSLA, ZA TO SE ZALAŽE ZORAN PAŠALIĆ: Novi zaštitnik građana traži šira ovlašćenja i manju platu!

Manje para više posla - za to se zalaže Zoran Pašalić, kada je u pitanju njegov novi posao zaštitnika građana

Objavljeno:

Zoran Pašalić, novi zaštitnik građana, za N1 kaže da je potrebno proširiti ovlašćenja institucije na čijem je čelu. Ističe evropski trend da zaštitnici građana na sebe preuzimaju i obavezu kontrole tužilaštva i sudova. Najavio je da će tražiti smanjenje plata za sebe i svoje zamenike, za koju bivši ombudsman kaže da je populistička mera.

Manje para više posla - za to se zalaže Zoran Pašalić, kada je u pitanju njegov novi posao zaštitnika građana.

Kako kaže, plate su nesrazmerne i više ljudi je otišlo iz te insistucije baš zbog novca, dok su ovlašćenja mala.

- Ovlašćenja su u različitim zemljama različito regulisana. Postoje zemlje koje mogu da rade kontrolu sudova i tužilaštava, a neke ne mogu. Suština ojačavanja institucije je u proširenju ovlašćenja i jasnijem određivanju tih ovlašćenja zakonom, da se ne dozvoli mogućnost arbitriranja, već da tačno budu određeni zakonom. To treba da se odnosi na sve - objašnjava zaštitnik građana.

Plata ombdusmana i njegovih zamenika regulisana je još 2005. godine Zakonom o zaštitniku građana i zbog toga je svaka priča o tome isključivo populistička, navodi Saša Janković, koji je dva puta vršio funkciju ombudsmana.

foto: Fonet

On kaže da nije problem u plati zaštitnika građana, već u ukupnim primanjima državnih funkcionera. Janković podseća da je 2012. tadašnjem predsedniku Skupštine Nebojši Stefanoviću već podnosio inicijativu – ali ne da se ograničavaju plate, već ukupni prohodi – koji pored plata uključuju i naknade za članstva u raznim telima i komisijama.

- Jako je loše ako neko ima malu platu, a onda se kroz članstva u nadzornim odborima, upravnim odborima i komisijama daje višestruko. A još je opansije ako ima malu platu, a imovina i način života u nesrazmeri. Dakle, još jednom - Pokret se zalaže za jačanje nezavisnih kontrolih organa, za transparentost i doslednost, a ne populističko udovoljavanje najnižim porivima - ističe Janković.

foto: Beta/Miloš Miškov

Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava kaže da je previše nepoznanica u vezi sa radom novog ombudsmana. Brine ga što je svoj mandat počeo već ispričanom pričom.

- Udar na platu koji je bio populistički i za vreme prethodnog zaštitnika, govori da imamo kontinuitet napada na nezavisnost institucije zaštitnika građana, mnogo više nas brine što Skupština ne raspravlja o izveštajima zaštitnika građana, što je njegov rad nailazio na otpor u institucijama, nisu zakonske odredbe poštovane da svi moraju da mu dostavljau podatke i informacije, da s njim razgovaraju i pre svega nas brine kako će nezaivnost te institucije biti očuvana - smatra Đurić.

Skupština Srbija, otkako većinu u njoj čine predstavavnici SNS-a i SPS-a pune tri godine nije razmatrala izveštaj zaštnika građana.

(Espreso.co.rs/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.