BIK I KRAVA NE DA BUDU U SRODSTU: Umrećete od smeha kad pročitate KAKO SE PIŠU JAVNE NABAVKE U VRANJU!
Foto: Ok radio

u vranje smešno pisanje

BIK I KRAVA NE DA BUDU U SRODSTU: Umrećete od smeha kad pročitate KAKO SE PIŠU JAVNE NABAVKE U VRANJU!

"Teritorija grada Vranja ima 105 sela koja se bave stočarstvom i smeštena su sa svih strana grada Vranja jer je grad u sredini ovih sela"

Objavljeno:

U poslednjih nekoliko dana tekst Javne nabavke Gradske uprave u Vranju koja se odnosi na osemenjivanje krava postao je pravi hit na društvenim mrežama, piše OK radio.

U tekstu Javne nabavke, raspisane 25. maja, naime, postoji dosta nelogičnosti i nepravilnosti koje, blago rečeno, izazivaju smeh kod čitaoca.

OK radio citira delove teksta koji su izazvali "najveće oduševljenje publike": "Veštačkim osemenjavanjem krava poboljšava se rasni sastav stoke. Na taj način stranka uvećava broj rasnih grla gde ujedno dolazi i do porasta razvoja stočarstva što je veoma neophodno za životni standard stanovništva. Teritorija grada Vranja ima 105 sela koja se bave stočarstvom i smeštena su sa svih strana grada Vranja jer je grad u sredini ovih sela. Ponuđač omogućava da seme koje se čuva u posebne kontejnere bude od rasnih priplodnih bikova koji nisu u srodstu po krvnoj liniji sa kravom na koju se vrši veštačko osemenjavanje, gde se ujedno i sprečavaju anomalije kod teleta. Ovulacija kod krava traje samo 12 sati tako da ponuđač od poziva korisnika usluga do najudaljenije selo, koje nije pristupačno za vozilo, zimi putuje pešice i oko 2 sata i u obavezi je da stigne do određeni termin. Čitav tekst javne nabavke pročitajte ovde. Kako komentariše OK radio, iz teksta se vidi da bik i krava ne smeju biti brat i sestra, ali i da nivo pismenosti onoga ko je sastavljao javnu nabavku nije na baš zavidnom nivou. Naime, kako piše ovaj portal, "porast razvoja" i "veoma neophodno" su nelogični pleonazmi, kao i retro ideja da je "grad u sredini ovih sela". U konstrukciji "koje se čuva u posebne kontejnere" akuzativ je upotrebljen umesto lokativa. "Na koju se vrši veštačko osemenjavanje" - neispravna rečenična konstrukcija i nepotrebno upotrebljavanje trpnog stanja. I u konstrukcijama "do najudaljenije selo'' i ''do određeni termin'' upotrebljen je akuzativ umesto genitiva. Da verovatno niko stručan nije ni čitao ovaj tekst, potvrđuje i slovna greška ''u srodstu'' koju niko nije uočio - kaže za OK Portal stručnjak koji se bavi jezikom kao primarnim poslom.

(Espreso.co.rs/OK radio)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.