NA NJENA VRATA POŠTAR KUCA VEĆ 7 DECENIJA: Najdugovečnija penzionerka u Srbiji prima penziju već 71 godinu!
Foto: Pixabay / Ilustracija

SVAKA ČAST!

NA NJENA VRATA POŠTAR KUCA VEĆ 7 DECENIJA: Najdugovečnija penzionerka u Srbiji prima penziju već 71 godinu!

- Prva tri penzionera koji najduže primaju penziju su iz Beograda, Šapca i Niša - kažu u Fondu PIO. - U pitanju su jedan korisnik invalidske i dva korisnika porodične penzije

Objavljeno:

Još davne 1946. godine u penziju je otišla jedna Beograđanka i poštar na njena vrata zvoni punih sedam decenija.

Ova učesnica Narodnooslobodilačkog rata penzioni ček je zaslužila kao invalid i trenutno je korisnica koja najduže uživa u penziji.

Posle mlake reakcije ministar Đorđević počeo da dela: Centri za socijalni rad dobijaju PANIK TASTER za brzu reakciju policije!

foto: Profimedia

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje naglašavaju da vrh liste sa najdužim penzionerskim stažom "drže" invalidski i porodični penzioneri. To je zbog toga što su uslovi za sticanje ovih prinadležnosti mnogo jednostavniji nego kod starosnih.

- Prva tri penzionera koji najduže primaju penziju su iz Beograda, Šapca i Niša - kažu u Fondu PIO. - U pitanju su jedan korisnik invalidske i dva korisnika porodične penzije.

S druge strane, na spisku Fonda je i pet korisnika rođenih početkom prošlog veka. Oni su ujedno i najstariji penzioneri u Srbiji. Najvremešniji među "kolegama" je napunio čak 108 godina, sledi ga samo godinu dana mlađi, a na listi su i tri korisnika rođena 1912. godine.

Međutim, njihovo vreme sticanja penzije je vrlo različito. Jedan od njih je radno mesto napustio uveliko gazeći osmu deceniju, odnosno tek 1991. godine, dok ostalima ček mnogo duže stiže iz kase PIO fonda. Oni su do rešenja o penzionisanju došli u periodu od 1960. do 1975. godine.

- Prosečna starost svih korisnika starosne penzije je 70, a invalidske 67 godina - kažu u PIO. - U proseku, žene primaju penziju duže od muškaraca. Prema poslednjim statističkim podacima Fonda za 2016. godinu, kada su u pitanju starosne penzije, muškarci u proseku ček dobijaju 17, a žene 19 godina, dok u slučaju invalidskih muškarci penziju primaju 19, a žene 22 godine.

Duže od pola veka čekovi svakog meseca stižu na adrese više od 400 penzionera širom Srbije, što znači da su radno mesto napustili sredinom prošlog veka. Statistika fonda pokazuje da duže od tri decenije penzija stiže na oko 38.000 adresa, a duže od četiri decenije na još 7.400 adresa. Najbrojniji su penzioneri bivšeg Fonda PIO zaposlenih, a slede ih vojni penzioneri, dok je samostalaca, odnosno, onih koji su sami sebi uplaćivali doprinose najmanje.

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.