VAPAJ SOCIJALNIH RADNIKA KOJI SU NA UDARU:  Obavljamo tuđe poslove, popisujemo akcije, bavimo se javnim nabavkama!
Foto: Nebojša Mandić

NEZADOVOLJNI!

VAPAJ SOCIJALNIH RADNIKA KOJI SU NA UDARU: Obavljamo tuđe poslove, popisujemo akcije, bavimo se javnim nabavkama!

U ustanovama socijalne zaštite traže da država uvede red i sistematizaciju. Socijalni radnici popisivali akcije, bavili se javnim nabavkama... U sudovima procesi protiv počinilaca predugo traju

Objavljeno:

Reforma sistema socijalne zaštite je nemoguća bez zapošljavanja novih radnika, smatra Zoran Albijanić, predsednik Asocijacije centara za socijalni rad Srbije i direktor CSR u Pančevu. Prema njegovim rečima, u ustanovama nema dovoljno radnika ni po normativima usvojenim 2008. godine.

On naglašava da, recimo, u centru u Pančevu, po standardima donetim pre devet godina, nedostaju četiri stručna radnika, a i te brojke su nedovoljne.

- Da ne pričamo o tome da se broj stručnjaka smanjuje već godinama, jer pojedini odlaze u penziju, a novi se ne zapošljavaju - objašnjava Albijanić.

On tvrdi da bi i za korisnike bilo delotvorno da se stručnjaci usmere na određenu oblast u radu, kao što su starateljstvo, zaštita dece ili starih. Međutim, taj sistem je, kako on objašnjava, sa ovakvom organizacijom rada nemoguće uvesti.

Posle mlake reakcije ministar Đorđević počeo da dela: Centri za socijalni rad dobijaju PANIK TASTER za brzu reakciju policije!

- Socijalni radnici su oduvek bili posebno osetljivi na nasilje i tim slučajevima su pridavali najveći značaj - izričit je Albijanić. - U rešavanju problema porodičnog nasilja je neophodna koordinacija svih institucija. Policija jeste poslednjih godina unapredila svoj rad, ali je sudstvo i dalje najslabija karika, jer procesi protiv počinilaca predugo traju.

U socijalnoj zaštiti neophodne su sistemske promene, da se najpre postavi na zdrave noge i da se zna ko šta radi, smatra Zoran Polić koji je na mestu direktora Centra za socijalni rad u Priboju pune dve decenije. Po njegovom mišljenju, u Srbiji nikada nije bilo manje socijalnih radnika i, što je još pogubnije, malo je stručnjaka.

Naš sagovornik smatra da već godinama, kada država ne zna gde će da "gurne" neke poslove, oni završe u centrima za socijalni rad. Dešavalo se da su pre nekoliko godina sa poštarima popisivali besplatne akcije, a dugo je i besplatna pravna pomoć građanima, zagarantovana po Ustavu, pružana u ovim ustanovama.

- Jedva smo uspeli da se izborimo za to da je izbacimo iz naših prostorija - kaže Polić. - To su poslovi kojima centri ne bi trebalo da se bave. Umesto da se bavimo svojom strukom, radimo nešto što nam nije u opisu posla.

Naš sagovornik navodi da zaposleni u socijalnim ustanovama, između ostalog, moraju da se bave i sistemom javnih nabavki iako, recimo, u drugim firmama za to postoje posebne službe.

- Od nas se mnogo očekuje, ali nas se niko nije setio kada su organizovane specijalizovane obuke za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, pošto su ih prošli svi osim centara za socijalni rad. Jedino obrazloženje koje sam kao prvi čovek ustanove dobio od nadležnih je da se "mi stalno obučavamo".

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.