Tri smo preživeli, čeka nas još PET! Kada nam slede NOVI TROPSKI TALASI?
Foto: Fonet

leto 2017

Tri smo preživeli, čeka nas još PET! Kada nam slede NOVI TROPSKI TALASI?

RHMZ navodi da se ne očekuje da ovo leto bude rekordno ni po broju toplotnih talasa, a ni po broju tropskih dana

Objavljeno: 16:27h

Leto 2017. godine u Srbiji biće toplije od prosečnog, uz toplotne talase i broj tropskih dana koji je veći od uobičajenog, pokazala je danas objavljena ažurirana klimatska analiza Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Rezultati klimatskih analiza za prvu polovinu leta ukazuju da se za sada ostvaruju klimatski izgledi za leto 2017. koje je Odeljenje za monitoring klime i klimatske prognoze objavilo u aprilu.

RHMZ navodi da se ne očekuje da ovo leto bude rekordno ni po broju toplotnih talasa, a ni po broju tropskih dana.

Do 25. jula u Srbiji zabeležena su do tri toplotna talasa u pojedinim krajevima i ne očekuje se da ih do kraja avgusta bude ukupno više od pet, koliko ih je u Srbiji bilo u toku leta 2012. godine, jednoj od najtoplijih godina od kako RHMZ meri temperature.

Toplotni talasi su ove godine i kraći i manjeg intenziteta od onih 2012. godine.

Ove godine je od 1. juna, što je početak leta u meteorološkom smislu, u Negotinu je evidentirano 36 tropskih dana, u Beogradu 29, u nižim predelima od 22 do 32, a na Zlatiboru pet, piše u saopštenju.

Istorijski maksimum broja tropskih dana u toku meteorološkog leta u Srbiji je 76 u Negotinu 1928. godine, a 2012. godine je on dostignut u Beogradu 62 dana, Nišu 72, Leskovcu 73 i Novom Sadu 60, navodi RHMZ.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.