DANAS JE SVETI PROKOPIJE: Ako niste venčani, uradite to već danas, a evo šta nikako ne smete!
Foto: printscreen

narodna verovanja

DANAS JE SVETI PROKOPIJE: Ako niste venčani, uradite to već danas, a evo šta nikako ne smete!

U pojedinim delovima Srbije današnji dan se posebno praznuje radi zdravlja dece, dok se u nekim danas zabranjuje kupanje

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog velikomučenika Prokopija po kome je grad Prokuplje dobio ime.

Sveti Prkopije je jedan od ognjevitih svetaca. Njegov dan se svetkuje kao jedan od 18 zaprešnih dana u godini kada se odlažu svi teži i važniji poslovi.

U pojedinim delovima Srbije današnji dan se posebno praznuje radi zdravlja dece, dok se u nekim danas zabranjuje kupanje. Prokopije je krsno ime pojedinih rodova, a u nekim naseljima je zavetni dan. Kamenoresci i rudari praznovali su ovaj dan kao slavu svojih zanata. Izbegavaju se svađe i psovanje.Veliki svetac iz starog Zaveta, na spomen kada su nekad mnoga djeca umirala. Praznuju ga i muslimani.

Javno je ispovedio svoju veru, znajući da će biti pogubljen. U Nišu je u prednemanjićko doba postojao manastir Sv. Prokopija, u kom se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, preneta u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku. Sudbina moštiju nije poznata od 18. veka.

Verovanja na Svetog Prokopija

U pojedinim delovima Srbije veruje se da je na dan Svetog Prokopija dobro venčavati se, jer se ovaj svetac smatra zaštitnikom mladenaca koje blagosilja i pohodi.

Takođe, na današnji dan nikako nije dobro, kako kažu običaji, da se kopa ili sahranjuje.

U nekim krajevima Srbije, na Svetog Prokopija nije se ni kupalo. Ovog sveca rudari smatraju svojim zaštitnikom, a smatra se i da je on čuvar dece.

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.