Velika prašina digla se oko nove naslovne NIN-a! Reagovala Zorana, a oglasio se i NIN!
Foto: Zorana Jevtić, Prinstreen/NIN

sporna naslovnica

Velika prašina digla se oko nove naslovne NIN-a! Reagovala Zorana, a oglasio se i NIN!

Povodom naslovne strane sinoć se oglasio i kolegijum ovog nedeljnika

Objavljeno:

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da naslovna strana novog broja nedeljnika NIN, na kojoj se današnja Srbija poredi sa najstrašnijim nacističkim logorom, predstavlja zloupotrebu slobode štampe, o kojoj bi trebalo da se izjasne novinarska udruženja.

- Mogu da razumem da provokativne naslovne strane privlače čitaoce, kao i da neki mediji ima drugačiji, pa i izrazito kritički politički stav prema vlasti, ali ne razumem da se sloboda štampe koristi za poređenje sopstvene zemlje sa nacističkim logorom, navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je poručila da bi možda bilo bolje da su mediji poput NIN-a, koji danas brinu za prava radnika u “Fijatu“, svojom kritikom pokušali da utiču na tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i ministra Mlađana Dinkića da ispregovaraju drugačije uslove sa stranim investitorom.

- Uslovi odobreni investitoru i prava radnika, za koje je NIN danas zabrinut, ogledalo su sposobnosti, namera i ličnih interesa tadašnjih pregovarača sa srpske strane, baš kao što je predstavljanje tog ugovora kao posao veka za Srbiju ogledalo medija u vreme Tadićeve vlasti zaključila je Mihajlović.

Povodom naslovne strane sinoć se oglasio i kolegijum NIN-a:

Na Fejsbuku je objavljeno obaveštenje kolegijuma ovog nedeljnika.

- Naslovna strana novog broja NIN-a izazvala je burne reakcije. Apsolutno nam nije bila namera da uvredimo žrtve holokausta, već isključivo da kritikujemo Vladu Srbije za nepoštovanje važećih zakona o radu i štrajku, koje je sama predložila. Svejedno, očito je da postoje čitaoci koje je povredila provokativna ilustracija na naslovnoj strani i njima se izvinjavamo.

Milan Ćulibrk, glavni urednik i Kolegijum NIN-a

(Espreso.co.rs / Danas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.