NEĆU DA ME NEKA SRPKINJA SRETNE NA ULICI I PLJUNE: Nemački glumac najavio tužbu protiv Politike zbog zloupotrebe!
Foto: Ehefrau Anja Kaufmann - eigene Homepage www.andreas-kaufmann.de

reakcija andreasa kaufmana

NEĆU DA ME NEKA SRPKINJA SRETNE NA ULICI I PLJUNE: Nemački glumac najavio tužbu protiv Politike zbog zloupotrebe!

- Apsolutno je sramotno koristiti moju fotografiju u ovom kontekstu. Sasvim jasno se distanciram od svakog nasilja nad ženama i samog pokušaja da se njima pripiše deo krivice. Korišćenje moje slike u tom smislu je odvratno - rekao je Kaufman

Objavljeno:

Nemački glumac Andreas Kaufman bio je iznenađen kad su u utorak počeli da mu pristižu brojni mejlovi, i to iz Srbije.

Zašto bi mu toliki Srbi pisali i slali isečke ćiriličnog teksta iz nekih novina za koje nikad nije čuo, pa još sa njegovom slikom?

- Mislio sam da hoće nešto da mi prodaju, da je to neka nova internet-prevara. Ali bilo ih je sve više… - kaže Kaufman u razgovoru za DW.

Onda je i njemu, malo po malo, sve postalo jasno. Podsetimo, u Politici je objavljen tekst "Petra Veličkovića, forenzičkog psihijatra i sudskog eksperta za poveravanje dece iz Montreala, uz sliku Kaufmana.

Veličković, koji je po svoj prilici još jedna izmišljotina Politike, budući da niko ne zna o kome je reč, a ne postoji ni na internetu, je u stvari nemački glumac i reditelj Andreas Kaufman (60), poznat po ulogama u televizijskim filmovima i serijama.

Ono što je posebno pogodilo Kaufmana je činjenica da u tekstu koji je on navodno napisao, odnosno Veličković, stoji da dve tragedije u centrima za socijalni rad „ukazuju na duboke, teške i nepopravljive slabosti i nekompetentnost celokupnog sistema zaštite porodice u Srbiji“, ali je težište na napadu na „agresivne feministkinje koje su i ove tragedije iskoristile za svoju političku agendu“.

foto: Printscreen/Politika

- Apsolutno je sramotno koristiti moju fotografiju u ovom kontekstu. Sasvim jasno se distanciram od svakog nasilja nad ženama i samog pokušaja da se njima pripiše deo krivice. Korišćenje moje slike u tom smislu je odvratno - rekao je Kaufman.

Čim je na podvala razotkrivena, Politika je tekst uklonila sa portala. Sada se spekuliše, piše UNS, da li je u pitanju podvala smišljena u uredništvu ili je neko Politici podvalio. Od novinara ovog lista UNS je neformalno čuo da, koji god scenario da je u pitanju, ovaj „blam“ nanovo dokazuje da uredništvo u VD statusu "nije doraslo poslu".

Odgovornost vršioca dužnosti glodura Žarka Rakića traži Udruženje novinara Srbije (UNS) koje piše da „ova praksa Politike podseća na vreme vladavine Slobodana Miloševića kada su te novine u rubrici Odjeci i reagovanja objavljivale izmišljena pisma podrške režimu“.

Fotografija Kaufmana je na društvenim mrežama ubrzo postala viral, pa je tako u šali predstavljen kao predstavnik Mercedesa ili kako za požare u regionu optužuje agresivne feministkinje.

UNS je objavio i da je početkom maja u rubrici Pogledi objavljen komentar potpisan sa "Milovan B. Vučić, profesor univerziteta, psihoanalitički psihoterapeut i psihoanalitički supervizor, specijalista za dečju psihoanalizu, Los Anđeles, Kalifornija“ – sa naslovom „Nepravde feminističkog pravosuđa“. U tom tekstu, verovatno istog autora, takođe se napadaju „feministički uticaji“ i brani odluka suda da dodeli decu ocu (verovatno slučaj Siniše Malog). I tu je Politika izgleda izmislila identitet autora teksta, a kao ilustraciju je stavila sliku najstarijeg Nemca, Hermana Dernemana.

foto: Printscreen/Politika

Politika je dosad dala samo neubedljivo „objašnjenje“ da je „uz tekst dr Petra Veličkovića objavljena fotografija Andreasa Kaufmana, a do te greške je došlo tako što je autor teksta Veličković, na moju molbu da pošalje svoju fotografiju, poslao – Kaufmanovu“. "Objašnjenje" je potpisao urednik zadužen za rubriku Branislav Radivojša.

Andreas Kaufman za DW kaže da će od Politike tražiti objavu demantija kao i da će preduzeti pravne korake protiv ovog lista "jer mu je time naneta šteta".

- Ne bih voleo da me neka Srpkinja na ulici pljune u lice i to sa punim pravom - rekao je Kaufman.

(Espreso.co.rs/UNS/DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.