SRBIJA JE POLUPROPALA, PROBLEMATIČNA DRŽAVA! Da li vas ovaj tekst nervira ili žalosti?
Foto: Filip Plavčić

šta zaista misle o nama

SRBIJA JE POLUPROPALA, PROBLEMATIČNA DRŽAVA! Da li vas ovaj tekst nervira ili žalosti?

Srbija je polupropala država ili država koja se ne kreće, koja se vrti u mestu. Hrvatska i Slovenija su razvijenije od Srbije. Srbija treba da teži tome da bude stabilna i prosperitetna kao Slovenija

Objavljeno:

Robert Kaplan, autor knjige "Balkanski duhovi", tvrdi da je Srbija "zbog veličine i značaja oduvek bila najproblematičnija" na zapadnom Balkanu.

Zbog toga je smatra "faktorom nestabilnosti" u regionu, a kao i ceo Balkan koji je ostao izvan Evropske unije- ubraja je među "delimično neuspele države".

Povod za telefonski intervju koji je dao "Politici" bio je njegov nedavni tekst u "Njujork tajmsu" u kome je ocenio da je Evropska unija neophodna na Balkanu i da sve ovdašnje zemlje treba da uđu u EU. Brisel je jedini, kaže Kaplan, koji može da reši ovdašnje etničke razmirice. - Ako Srbija i Albanija i druge zemlje uđu u EU, njihovi teritorijalni sporovi će se rešavati u okviru EU. Zato kažem da jedino EU može da stabilizuje Balkan. Ne vidim drugu mogućnost. - dodaje Kaplan. Prema njegovim rečima, glavni izvori nestabilnosti na Balkanu su u ekonomiji.

- Na Balkanu nije stvorena srednja, klasa kao što je to bio slučaj na Zapadu. To i jeste bio jedan od najvažnijih razloga za ratove devedesetih. - kaže Kaplan. Upitan zašto misli da je Srbija faktor nestabilnosti, on kaže da je Srbija zbog veličine i značaja "oduvek bila najproblematičnija".

- Trebalo je pronaći rešenje za njeno uklapanje u ostatak Kraljevine Jugoslavije, što je bio izazov za Tita i kasnije komunističke elite. Srbija može biti faktor nestabilnosti na Balkanu zato što ima interese izvan svojih granica, kao na primer, na Kosovu - kaže Kaplan. Na pitanje da li i Srbiju ubraja u delimično neuspele države kako je opisao Balkan koji je ostao izvan EU, on kaže:

- Da, ubrajam. Srbija je polupropala država ili država koja se ne kreće, koja se vrti u mestu. Hrvatska i Slovenija su razvijenije od Srbije. Srbija treba da teži tome da bude stabilna i prosperitetna kao Slovenija. Slovenija jeste iskusila ekonomske nevolje, ali to su bili problemi koji dolaze sa uspehom, a ne sa neuspehom - rekao je Kaplan. On objašnjava i zašto Srbiju naziva uporištem ruskog uticaja na Balkanu, koji je, po njemu, loš uticaj.

- Rusija ima više interesa u Srbiji nego drugde na Balkanu i kroz istoriju je podržavala Srbe. Sve što čitam o ruskoj ulozi na Balkanu govori mi da je to štetan uticaj. Moskva je umešana u organizovani kriminal, korumpiranje nacionalističkih i populističkih političara i finansiranje lokalnih medija. Ponaša se u stilu tradicionalnih velikih sila sa politikom 'zavadi pa vladaj' i zato ona neće rešiti sukobe na Balkanu. - kaže Kaplan. On smatra da su šanse Rusije i Turske da na Balkanu popune prazninu koju su ostavile SAD i EU umerene, i to zbog ogromne ekonomske snage Nemačke.

- Sve dok je Nemačka dominantna sila EU, njen ekonomski interes će na Balkanu nadvladati ruski ili turski uticaj - kaže Kaplan. Upitan da li misli da balkanski narodi ne umeju da vladaju sami nad sobom, on kaže da ne misli da je EU "neophodna imperija" samo na Balkanu, već u celoj Evropi. U savremenoj istoriji uvek su postojala carstva koja su vladala većinom Evrope: Prusko, Habzburško, Osmansko. EU je benigna, blaža verzija imperije sa važnom ulogom za stabilnost i ekonomiju, dodaje Kaplan. On je potvrdno odgovorio na pitanje da li i dalje stoji pri oceni iz "Balkanskih duhova" da nacizam ima poreklo na Balkanu, jer je Hitler navodno naučio da mrzi dok je živeo u Beču, blizu Slovena prepunih mržnje. - Da, to je tačno. Beč, u kojem su živeli ne samo Austrijanci već i brojni drugi narodi, pa i Sloveni sa svojim etničkim trzavicama i sukobima, imao je ulogu u kreiranju Hitlerovih pogleda na svet - tvrdi Kaplan. Na konstataciju da većina istoričara smatra da je nacizam čist zapadnoevropski koncept, on odgovara da je to "izobličen zapadnoevropski koncept, izopačena varijanta industrijalizacije".

(Espreso.co.rs/B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.