ANA BRNABIĆ O FIJATU: Ne može plata od 45.000, tu smo za radnike, ne zanima me komunikacija sa štrajkačkim odborom!
Foto: Filip Plavčić

o štrajku

ANA BRNABIĆ O FIJATU: Ne može plata od 45.000, tu smo za radnike, ne zanima me komunikacija sa štrajkačkim odborom!

Branabić je navela da je sa Štrajkačkim odborom FCA razgovarala kad god su oni želeli

Objavljeno:

Radnici kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) koji su u štrajku zatražili su danas od premijerke Srbije Ane Brnabić da hitno oformi pregovarački tim ili krizni štab za posredovanje između poslodastva kompanije i Štajkačkog odbora.

Brnabićeva je izjavila da je spremna u svako doba dana i noći da ragovara sa radnicima kragujevačke fabrike Fijat krajsler automobili (FCA) koji su u štrajku, ali da ne može da odgovori na zahteve da minimalna zarada bude 45.000 dinara i da za vreme štrajka oni primaju 20.000 dinara.

- Tu smo za radnike, ne zanima me kakvu komunikaciju imamo sa štrajkačkim odborima", kazala je Brnabić i dodala da radnicitreba da veruju Vladi koja će "zaleći za radnike".

Branabić je navela da je sa Štrajkačkim odborom FCA razgovarala kad god su oni želeli, pa čak i do jedan sat posle ponoći, i napomenula da su oni posle tih razgovora ujutro izlazili sa saopštenjem da se sa radnicima razgovara putem medija.

- Zbog toga ne mogu drugačije da protumačim tu situaciju nego da su radnici izmanipulisani - kazala je premijerka. Dodala je da Vlada Srbije želi da odgovori na zahteve radnika fabrike automobila čiji je većinski vlasnik italijanski Fijat, a Vlada ima udeo od 33 odsto. - Hoćemo da razgovaramo sa radnicima i da odgovorimo na njihove zahteve, jedino ne možemo da garantujemo koliko će biti procentualno povećanje plate - rekla je premijerka. Upitana zašto nije otišla da ragovara sa radnicima FCA koji štrajkuju od 27. juna, ona je rekla da su je obavestili da ne može da uđe u pogon ali da je sigurna da bi Fijat uspeo da predstavnicima Vlade obezbedi ulazak u pogone, a da joj je potom rečeno da su radnici besni i da može doći do ekscesa. Oni su na protesu ispred Skupštine grada pozvali premijerku da dođe u Kragujevac, sa ministrima, kako bi započeli pregovore sa štrajkačima, umesto da se poruke razmenjuju preko medija. Na protestu je oko 300 radnika prve smene FCA, dok radnici druge smena štrajkuje na svojim radnim mestima.

foto: Filip Plavčić

Radnici su gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića pitali da li je dobio odgovor od predsednika Srbije Aleksandra Vučića na njihovo ranije pitanje da li poslovodstvo FCA poštuje Ustav i zakone Srbije. Zahtev štrajkača je da gradska uprava sazove sednicu Gradskog veća sa Štrajkačkim odborom, kako bi se našlo rešenje za radnike fabrike automobila, čiji je većinski vlasnik italijanski Fijat, a Vlada Srbije ima udeo od 33 odsto. Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković je rekao da ga je zabolela izjava premijerke da joj je on zabranio ulazak u fabriku, jer to nije tačno. On je naveo da je već prvog dana štrajka, 27. juna, pozvao premijerku na pregovore, ali da nije bio sigiran da će je poslovodstvo fabrike pustiti da udje u pogon. Marković je odbacio tvrdnje Ane Brnabić da je u u štrajk u FCA umešana politika. - Nema politike, nema prevare, nema manipulacija radnicima - rekao je Marković i ponovio spremnost radnika da pregovaraju o postavljenim zatevima o povećanju zarada i boljoj organizaciji posla. Radnici FCA, po njegovim rečima, ne traže od Vlade Srbije da im poveća zarade, već od Fijata od čijeg rukovodstva očekuju da učestvuje u pregovorima, kako bi štrajk bio prekinut, pokrenuta proizvodnja i radnici primali plate. Marković je zatražio da Fijat poštuje zakone Srbije i ukazao da je zarada zaposlenih u FCA od 36.000 ; "nedostajna".

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.