O UVOĐENJU VOJNOG ROKA NEĆE ODLUČIVATI CIVILI, VEĆ VOJSKA! Da li je ministar Vulin upravo najavio VOJNU DIKTATURU U SRBIJI?
Foto: Stefan Jokić

Pešadinac puca iz svih oružja

O UVOĐENJU VOJNOG ROKA NEĆE ODLUČIVATI CIVILI, VEĆ VOJSKA! Da li je ministar Vulin upravo najavio VOJNU DIKTATURU U SRBIJI?

O vraćanju obaveze služenja vojnog roka odlučuju poslanici, a ne vojna lica i to je osnovni princip parlamentarne demokratije, osim ukoliko Vulin nema nameru da uvede vojni režim, ali u tom slučaju on opet ne bi bio na čelu režima jer, kako sam kaže, ima opravdanje, kaže Dragan Šutanovac

Objavljeno: 22:59h

Nakon što je ministar odbrane, Aleksandar Vulin, izjavio da je oslobođen služenja vojnog roka zbog lošeg vida, na društvenim mrežama pojavio se snimak emisije Radio-televizije Srbije u kojoj je Vulin nagovestio da je bio u vojsci i da je obučen za vojnika roda pešadije.

Ovaj skandal, kojim je dokazano da je na jednoj od najviših državnih funkcija čovek koji ne poznaje granicu između mašte i istine, bio je, izgleda, samo početak onog što možemo da očekujemo od ministra odbrane.

U intervjuu "Odbrani", na pitanje da li će biti uveden obavezni vojni rok, Vulin je rekao da to ne može da se uradi "preko noći", i da o tome "ne mogu da odlučuju civili". Očigledno, ministar je zaboravio da živimo u republici Srbiji, i da ovo "republika" znači upravo da građani, preko svojih političkih predstavnika, a ne vojnici, odlučuju o svim pitanjima, pa i o tome hoće li biti uvedeno obavezno služenje vojnog roka. - To je nešto o čemu treba struka da se izjasni, pa onda tek dolazi do politike, onda dolazi do finansija, onda se izračunava šta nam je potrebno... Imate strategije koji su to bezbednosni izazovi sa kojima se suočavate pa shodno sa tim dajete odgovarajući odgovor. - kazao je Vulin.

Predsednik Demokratske stranke, Dragan Šutanovac, izjavio je za Espreso, o izjavi Vulina:

foto: Filip Plavčić

- Ministar Vulin ne razume značenje civilne kontrole i rukovođenja ministarstvom. Kao mladić izbegavao je služenje vojnog roka, tokom devedesetih je podgrevao ratnu atmosferu, a onda obmanjivao javnost kako ga nisu primili u dobrovoljce jer je on bio u pešadiji, a vojska je imala potrebe samo za PVO. Danas militarizuje ministarstvo i ponovo bi da tuđu decu šalje na služenje vojnog roka, iako je taj koncept u potpunosti prevaziđen, pa tako čak i vojska Ruske Federacije ima preko 50 procenata profesionalnih vojnika. O vraćanju obaveze služenja vojnog roka odlučuju poslanici u Skupštini Srbije, a ne vojna lica i to je osnovni princip parlamentarne demokratije, osim ukoliko Vulin nema nameru da uvede vojni režim, ali u tom slučaju on opet ne bi bio na čelu režima jer, kako sam kaže, ima opravdanje - rekao je.

Tamara Tripić, poslanica DS-a, rekla je:

- Gde prestaje civilna kontrola vojske, tu počinje diktatura, a očigledno je ona već počela. Vulin mora da se upozna sa zakonom o vladi i nadležnostima ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i o civilnoj kontroli sistema odbrane i bezbednosti koju smo izgradili. Možda bi ministar voleo da se građani ne pitaju i da se vratimo unazad, ali mu to nikada nećemo dozvoliti, ni mi, ni građani!

foto: Printscreen

Narodni poslanik i politički analitičar, Đorđe Vukadinović:

- Ta izjava je, najblaže rečeno, čudna. Kao što civili odlučiju o vladi, a zatim i poslanici, tako bi trebalo da odlučuju i o ovom pitanju. Moguće da je ministar Vulin hteo da kaže da će se doneti odluka na osnovu konsultacija sa vojnim ekspertima, čije je mišljenje veoma bitno. Oni mogu da pomognu u formiranju predloga, ali to je civilna stvar!- rekao je Vukadinović.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.