VIRUS ZAPADNOG NILA ŠIRI SE SRBIJOM! Posle Beograda, još jedan veliki grad u opasnosti!
Foto: Profimedia

opasnost vreba!

VIRUS ZAPADNOG NILA ŠIRI SE SRBIJOM! Posle Beograda, još jedan veliki grad u opasnosti!

U uzorcima komaraca sakupljenim na 45 lokacija u Novom Sadu, prigradskim naseljima i selima, tokom druge polovine juna, virus Zapadnog Nila detektovan je u dva uzorka - komarcima u Vidovdanskom naselju i naselju Sajlovo

Objavljeno:

U okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana Novog Sada od komaraca, distribuciju virusa Zapadnog Nila u populaciji komaraca na teritoriji Grada Novog Sada sprovodi novosadska "Ciklonizacija", u saradnji sa gradskom upravom i Institutom za javno zdravlje Vojvodine, čiji je Centar za virusologiju obavio analize metodom WNV real-time RT PCR.

- Proteklih godina virus je uglavnom detektovan tek u julu, ali zbog veoma visokih temperatura koje pogoduju brzom ravoju virusa, bilo je i očekivano da ove godine virus u komarcima bude detekotovan ranije. Praćenje situacije je kontinuirano, a analize na prisustvo virusa biće nastavljeni do kraja sezone - rekao je Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije".

OBRATITE PAŽNJU! Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila otrkiveni u Beogradu, Pančevu i Zrenjaninu (VIDEO)

Ovogodišnja sistematska akcija zaštite zdravlja građana Novog Sada od komaraca počela je u prvoj polovini maja i trajeće do jeseni, sve dok to budu zahtevali vremski uslovi. Akcija se sprovodi po najsavremenijim metodama i modernom opremom, po ugledu na najrazvijenije zemlje Zapadne Evrope. Čine je monitoring i biološki i hemijski tretmani protiv larvi i odraslih komaraca sa zemlje, vode i iz vazduha.

- Serija kombinovanih zemaljskih i helikoptersko - avionskih tretmana izvedena je u prvim danima jula. Prema rezultatima kontrole, zahvaljujući svakodnevnom praćenju stanja na terenu, dobroj saradnji sa gradskom upravom i savremenom sistemu zaštite zdravlja građana od komaraca koji primenjujemo već pet godina, i ovaj krug tretmana izveden je na vreme. U samoj akciji kombinovanih tretmana iz helikoptera, aviona, sa amfibija i čamaca, i sa zemlje ULV generatorima, učestovalo je preko 30 ekipa "Ciklonizacije" - rekao je Aćimović.

foto: Profimedia

Virus Zapadnog Nila je na području Srbije prvi put zvanično registrovan 2012. godine, mada se pretpostavlja da je prisutan i duže. Jedini efikasan način borbe protiv širenja na ljude su preventivni tretmani protiv komaraca i držanje njihove brojnosti ispod kritične. Rezervoar virusa su ptice, a sa ptica ga na ljude prenosi komrac culex pipiens - komarac koga kod nas zovemo kućni, a čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta, zapušeni oluci, septičke jame, bačene gume, burad za zalivanje, kišnjilare i podrumi u kojim se zadržava voda.

U "Ciklonizaciji" podsećaju da je za produkciju ovih komaraca dovoljna i čaša vode koja stoji sedam dana u dvorištu, te da veliki doprinos u zaštiti humane populacije mogu dati i sami građani tako što neće stvarati mikroizvorišta ovih komaraca u svojim dvorištima. Zato je potrebno da redovno prazne sudove u kojima čuvaju vodu, da kanale i oluke drže prohodnim i da provere zaptivanje septičkih jama.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.