GLEDAJTE U NEBO, DANAS JE VIDOVDAN! Pročitajte šta bi trebalo RADITI, a šta NIKAKO NE!
Foto: Wikipedia Commons

PRAZNIK ZA OČI

GLEDAJTE U NEBO, DANAS JE VIDOVDAN! Pročitajte šta bi trebalo RADITI, a šta NIKAKO NE!

Vidovdan je posebno važan praznik za srpski narod zbog istorijskih događaja koji su vezani za taj datum

Objavljeno:

Danas je Vidovdan, nepokretni verski praznik koga slave Srpska pravoslavna crkva i Bugarska pravoslavna crkva. Ovo je jedan od najvećih srpskih praznika koji se obeležava 28. juna.

Vidovdan je posebno važan praznik za srpski narod zbog istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Najznačajniji je Kosovski boj, pogibija kneza Lazara i tzv. propast Srpskog carstva.

Ovaj praznik Crkva praznuje od 19. veka, a do tada se na ovaj dan slavio Svetovid, jedan od najmoćnijih slovenskih bogova. Kako kaže narodno predanje ovo božanstvo lečilo je one koji imaju problema sa očnim bolestima, a slepima omogućavalo da progledaju, pa se zbog toga Vidovdan i danas smatra praznikom za oči.

foto: Wikipedia Commons

Jedan od običaja, koje bi trebalo ispoštovati na današnji dan jeste da ustanete pre zore, pogledate ka suncu i kažete "Oj Vido, oj Vidovdane, daj mi vid dok sam živ!". Verovalo se da je veoma važno ono što ćete danas videti jer ćete u tim stvarima kasnije uspeti.

Takođe, rad u polju ili vinogradu nije dozvoljen, da se grožđe ne bi sasušilo, a poželjno je probati zrelo voće.

Po narodnom predanju, danas treba započeti nešto od ručnih radova, poput pletenja i vezenja. Pre početka tog posla, žene treba da pokvase oči vodom u kojoj je prethodnu noć provela biljka vidovčica i da kažu: „Vidi, Vido kako pletem“, „Vidi, Vido kako vezem“, „Vidovčice, po bogu sestrice, što očima ja videla, to rukama i stvorila“.

Ukoliko je vedro nebo i ima naznaka da će takvo i ostati, treba izneti napolje svu odeću i provetriti je kako bi se napunila dobrom energijom. U suprotnom, ako je oblačno, treba prekrstiti oblake da bi kiša koja padne bila dobra za useve.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.