Blokiran račun Advokatske komore Beograda: To je ćef funkcionera koji radi u BIA, tvrdi Vladimir Gajić
Foto: Dado Đilas

predsednik AKB

Blokiran račun Advokatske komore Beograda: To je ćef funkcionera koji radi u BIA, tvrdi Vladimir Gajić

Gajić je objasnio da je taj funkcioner zloupotrebljavajući svoj položaj i prijateljsku vezu koju ima u komori, blokirao račun AKB

Objavljeno: 13:45h

Advokat Vladimir Gajić, koji je 10. juna na izbornoj skupštini Advokatske komore Beograda (AKB) izabran za predsednika, otkrio je da Poštanska štedionica neosnovano i nelegalno drži u blokadi račun Komore bez, kako je naveo, "ikakvog pravnog osnova, već isključivo nečijeg ćefa kao izvora prava".

Gajić je, nakon upozorenja na društvenoj mreži Tviter, za Kurir objasnio da je do blokade došlo tako što je jedan funkcioner te banke, koji inače radi u BIA, zloupotrebljavajući svoj položaj i prijateljsku vezu koju ima u komori, blokirao račun AKB.

"Njihovo opravdanje je bilo, dok nije bila naša skupština 10. juna, da ne znaju kome da daju da koristi pare. I kad je od toga prošlo 25-30 dana, a nakon naše skupštine, ja sam im se obratio i rekao: "Evo, izvršavali ste naloge 5 godina koje vam je davao Šoškić kao prethodni zastupnik, sad sam ja, nakon primopredaje, preuzeo to, tako da možete, bez ikakve opasnosti ili rizika, da račun oslobodite. Ali oni to, i pored objašnjenja koje sam im dao, nisu uradili. I sad se ja sa tim direktorom ubeđujem oko jedne stvari koja je vrlo prosta u suštini, pa da vidim šta će da urade. Ako ne, ja sam spreman da prijavim Narodnoj banci Srbije da sprovede nadzor Poštanskoj štedionici. Mogu i da ih tužim sudu, a naravno da ću održati i konferenciju za štampu i obavestiti javnost, građane i pravna lica koji tamo drže račune da je to banka u kojoj postoji mogućnost da vam otmu vaš novac bez ikakvog pravnog osnova", ogorčen je predsednik Komore.

On ističe i svoje uverenje da u čitavu situaciju nije umešana država, već da je problem nastao na privatnom nivou.

"Poštanska štedionica u stvari nije banka, da se držimo pravila o bankarskom poslovanju, oni bi odavno otišli pod stečaj. To da vam neko blokira račun, a da to nije rezultat nekog sredstva obezbeđenja ili pravne odluke, nikada ne bi moglo da se desi ni u jednoj pravoj banci, da samo neko kaže: "Blokiraj!" Pošto se ja nadam da to nije institucionalno i da nema veze sa izvršnom vlašću, nego je ovako poluprivatno, nadam se da će ipak da uzmu sve u obzir i da će da nas odblokiraju. Ja čekam da se to danas dogodi, a sutra ću početi da preduzimam sve mere koje su mi na raspolaganju", upozorava Gajić.

foto: Dado Đilas

Sagovornik Kurira podvlači i brojne probleme koje blokada računa nosi sa sobom, a čije posledice osećaju ne samo zaposleni u Advokatskoj komori Beograda, već i klijenti.

"Mi imamo dvadesetak zaposlenih u Komori, ti ljudi dva meseca ne dobijaju plate, imaju svoje privatne obaveze, kredite na te plate, svi mi plaćamo komunalije... Zatim, advokatima ističe osiguranje od profesionalne odgovornosti na koje su obavezni po zakonu. To je osiguranje za klijente, ne za nas, a to Komora plati za sve advokate preko jedne polise osiguranja, pa posle advokati plate Komori. Sad smo došli do toga da ni to nemamo. To je čitav niz štete, poput domina, jer neko zloupotrebljava svoj položaj", objašnjava predsednik AKB.

On za kraj navodi i da je spreman da otkrije ko stoji iza blokade računa, ukoliko se problem do sutra ne reši.

"Ja ću na konferenciji za štampu da kažem i kako se ta osoba zove. Sve znam, ali sam čekao, računam da će se urazumiti, pa da ne bude potrebe da izlazim u javnost sa time. Ako nas odblokiraju, preći ću preko toga, nije važno. Ali ako ne, moraću, nemam druge mogućnosti. Sad sam predsednik Komore i moram da vodim računa o njoj", zaključuje Gajić.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.