IZ NARGILA VREBAJU RAK, HEPATITIS I HERPES: Jedna "seansa" ima efekat 100 popušenih cigareta! (FOTO)
Foto: Profimedia

čuvajte se zamki!

IZ NARGILA VREBAJU RAK, HEPATITIS I HERPES: Jedna "seansa" ima efekat 100 popušenih cigareta! (FOTO)

Lekari upozoravaju da je duvan u nargilama prepun kancerogenog katrana koji izaziva rak, a da kolektivno konzumiranje može da prouzrokuje širenje zaraznih bolesti

Objavljeno:

Pušenje nargile sve je popularnije među mladima koji ni ne zamišljaju kolika je njihova štetnost. Oni se skoro pa redovno truju štetnim aromatizovanim duvanom u mnogobrojnim nargila-barovima širom Srbije, a najviše u Beogradu!

Očigledno vlasnicima ovih barova ta činjenica nimalo ne smeta jer dozvoljavaju i maloletnicima da puše nargile "za sve pare".

ON JE DRŽAVNI PRVAK IZ PANČEVA ČIJA JE PRIČA UZDRMALA SRBIJU: Povredilo me što profesori šire laži o meni! (FOTO)

foto: Reuter

SRPKINJE MASOVNO IDU NA "OKLAGIJANJE"! Novom trendu Beograđanke teško odolevanju, a evo i zašto! (FOTO) (VIDEO)

Dr Vladimir Stojanović iz ordinacije "Divina" kaže za Espreso da je pušenje nargila štetno pa ih on nikako ne preporučuje maloletnicima.

- Pušenje ko pušenje je svakako štetno. Svako udisanje dima je opasno za pluća. Zapravo najveći problem kod nargila je što dim prolazi kroz dugačku cev, a da bi zadržao jak ukus, moraju da se dodaju razni pojačivači ukusa, mirisa i katrana. Naravno vlasnici barova u kojima se nargila konzumira rade to kako bi mušterije bile zadovljne jer su nargile tada jake i dobre, objašnjava dr Stojanović.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zvanično je upozorila na štetnost duvana u nargila-barovima, objašnjavajući zašto je njihov efekat daleko štetniji od onog koji prouzrokuju cigarete.

foto: Stock

- U nargilama dim od duvana prolazi kroz vodu, zbog čega se čini manje oštrim, pa onaj ko ga konzumira unosi u svoja pluća daleko veću količinu i dublje ga udiše nego prilikom običnog pušenja. Međutim, štetna svojstva se ne gube prolaskom kroz vodu, pa se procenjuje da jedna seansa na nargilama ima efekat sto popušenih cigareta. Klasičan pušač obično udahne dim oko 12 puta, dok se preko nargile on udahne i do 200 puta! Tokom jednočasovnog pušenja nargile udahne se jedan litar čistog duvanskog dima. Duvan za nargile aromatizovan je voćnim smesama, pa je njegov ukus slatkast i na prvi pogled ne deluje štetno - objašnjavaju u SZO.

foto: Thinkstock

Dr Aleksandra Vukov, pedijatar-pulmolog upozorava da u dimu od nargile ima duplo više ugljen-monoksida nego u običnom duvanu.

- Nargile su veoma štetne i treba ih izbegavati. Sadrže više ugljen-monoksida, ali manje hemikalija nego duvan. Takođe, rizik od zaraznih bolesti je veoma veliki zbog deljenja same nargile, pa postoji opasnost od dobijanja oralnog herpesa, hepatitisa, ali i mononukleoze. Ipak, menjanje piskova može smanjiti opasnost zaraze, kaže dr Vukov za Espreso.

Ona dodaje da ljudi koji konzumiraju nargilu mogu da obole od glavobolje, visokog pritiska, ali i ubrzanog rada srca. Sa druge strane, doktorka upozorava na opasnosti poput hroničnog bronhitisa, promena u glavi, ali i kancera.

Cene nargila su veoma pristupačne mladima pa njihovo "iznajmljivanje" košta oko 600 dinara, a mušterije mogu birati raznovrsne ukuse.

Dr Plavec iz ordinacije "Plavec" objašnjava za Espreso kako je svako udisanje dima zapravo veoma štetno.

- Iako dim prolazi kroz vodu, nargile su svakako opasne. Mislim da nisu štetnije od cigara, ali sam protiv pušenja u svakom slučaju. Ipak, strah od mononukleoze na šta neki upozoravaju nije opravdan jer se u barovima gde se puši nargila koriste jednokratne cevčice koje se posle bacaju. Poenta je jedino u tome što se nargila ne shvata ozbiljno kao konzumiranje duvana ili cigareta, a trebalo bi, objašnjava dr Plavec.

foto: AP

Mišljenje javnosti u Srbiji je podeljeno. Dok jedni uživaju u dimu nargile - drugi joj i nisu baš naklonjeni.

Oni koji duže vreme puše nargilu kažu da se njena štetnost ne može ni porediti sa cigaretama, dok su njeni protivnici ubeđeni da su štetnije od klasičnog duvana.

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.