ZOVU GA "KRVOPIJA" IAKO JE HEROJ: Upoznajte Džuneta koji je prikupio 500 litara krvi! (FOTO)
Foto: Novosti.rs / I. Mitić

JUNAČINA!

ZOVU GA "KRVOPIJA" IAKO JE HEROJ: Upoznajte Džuneta koji je prikupio 500 litara krvi! (FOTO)

Džune je organizovao više od 120 akcija dobrovoljnog davanja krvi, ali sam nikada nije primio tuđu. Kaže da je ponosan na sebe i da su ga godine sprečile da nastavi da spašava tuđe živote!

Objavljeno: 15:02h

Ljubiša Colić zvani Džune ima 70 godina i najveći je heroj u svom rodnom kraju - Vlasotincu. On je jedan od rekordera u Srbiji kada je u pitanju dobrovoljno davanje krvi - uradio je to čak 123 puta. Prilikom akcija koje je organizovao prikupio je oko 500 litara krvi .

Tom prilikom dobio je nadimak - Krvopija. Komšije su ga prozvale tako jer je i njih svakodnevno "terao" da budu humani!

- U početku mi nije bilo svejedno kada su me zvali "Krvopija". Međutim, vremenom sam smekšao jer sam shvatio da nisu zlonamerni. Vlasotinčani su u stvari podržavali i cenili moju ljubav prema čoveku. To je i potvrda da su primetili moj humanitarni rad, pa sam sada postao ponosan zbog nadimka - smeje se Ljubiša.

foto: Petar Lazović

MAMA, MI SMO GOTOVI: Branka i njen bolesni sin se guše u suzama, JER SU IM OTELI STAN! (VIDEO)

Organizovao je više od 120 akcija dobrovoljnog davanja krvi, ali sam nikada nije primio tuđu.

- Bolje da dajem krv, nego da je uzimam. Ne kajem se nijednog trenutka što sam to radio, iako su me žena i sin svakodnevno kritikovali. Ne znam koliko sam jedinica krvi prikupio do sada, mislim oko 500 litara, ali sam morao da prestanem kada sam napunio 65 godina što je gornja granica da bi neko mogao da bude dobrovoljni davalac.Takav je zakon, šta da se radi, priča Krvopija.

foto: Petar Lazović

Džune je prvi put dao svoju krv 18. maja 1985. godine i to u društvu navijača Crvene zvezde posle derbija sa Partizanom na šta je posebno ponosan. On je veliki Zvezdin navijač i rado to ističe.

- U početku mi je bilo krivo što i drugi ne daju krv, imate ovde kuće u kojima živi po 6 članova i niko se nikad nije setio da pomogne drugima. Zato nisam nikada davao krv određenoj osobi, već samo kada se organizuju akcije, priča Džune.

foto: Petar lazović

Ovaj hrabri čovek je instruktor Crvenog krsta za dobrovoljno davalaštvo, dobitnik je brojnih plaketa i znački u znak priznanja za dobrovoljno davanje krvi i izraženu plemenitost, a tu su i razne diplome. Bio je zadužen za akcije, lepio je plakate, priznanja. Kaže da mu nije bilo teško.

- U jednoj od mojih mnogobrojnih akcija u rodnom gradu, uspeo sam da prikupim čak 145 jedinica krvi na šta sam veoma ponosan. Osećam se jako ispunjeno i ne kajem se što sam toliko puta dao krv. Doktori su mi govorili kako imam veoma čistu, zdravu krv, ali kada sam napunio 65 godina, morao sam da prekinem bez obzira na dobro zdravstveno stanje, ističe Džune.

foto: Petar Lazović

Ljubiša je bio zaposlen u tekstilnoj fabrici "Vlasinka", ali je njegov poziv kako kaže, oduvek bio davanje krvi i pomaganje ljudima.

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.