TRŽIŠTEM VLADAJU TAJKUNI, NEMA PREDAJE! Malinari u Srbiji besni, spremaju protest i obustavljaju berbu!
Foto: Shutterstock

odlučili!

TRŽIŠTEM VLADAJU TAJKUNI, NEMA PREDAJE! Malinari u Srbiji besni, spremaju protest i obustavljaju berbu!

Asocijacija malinara Srbije najavila je protest u Arilju za 17. jun jer su proizvođači nezadovoljni otkupnom cenom od oko 100 do 120 dinara po kilogramu

Objavljeno:

Predsednik tog uduženja Dobrivoje Radović je za agenciju Beta rekao da su "tajkuni još od 31. marta preko posrednika počeli da sklapaju ugovore sa proizvođačima".

- Jedna belgijska firma, koja ima velike kapacitete, počela je od marta da ugovara kupovinu maline po ceni od 100 dinara po kilogramu. Tada su tvrdili da je to akontaciona cena, a sada kažu da je to konačna cena - rekao je Radović.

Dodao je da je "očigledno da tajkuni diktiraju cenu jer je nemoguće da je prošle godine kilogram maline koštao od 220 do 240 dinara, a ove godine 100 dinara, iako je rod u Srbiji manji za 30 do 50 odsto, a skoro je prepolovljen i u Evropi i Americi".

Posle protesta u subotu održaće se, prema njegovim rečima, Skupština Asocijacije malina Srbije, a jedan od predloga je da se blokiraju prilazi otkupljivačima i obustavi berba malina.

foto: Stock

- Prošle godine smo kupinu prodavali za 20 do 30 dinara po kilogramu, bolje rečeno poklonili, a oni su je preprodavali po 200 dinara, pa neka i ove godine bacimo malinu ako državi nije stalo da onemogući monopol - rekao je Radović.

Dodao je da "kada propadaju proizvođači maline, neka propadnu i monopolisti".

Država je od izvoza malina prošle godine, kako je rekao Radović, imala devizni priliv od 250 miliona evra.

- Imamo informaciju da su se otkupljivači pre nekoliko dana u Valjevu dogovorili koju će cenu da ponude. Očekujemo da nas država sada zaštiti, spreči kriminal i omogući tržišno formiranje cena, a ne dogovornu ekonomiju - rekao je Radović.

Dokaz da tržištem u Srbiji vladaju monopolisti je, kako je rekao, da u Evropi cena varira pola procenta, a u Srbiji padne 50 odsto.

Radović je istakao da "oko četiri miliona ljudi u Srbiji živi direktno ili indirektno od proizvodnje malina zato što ne može da preživi od plate".

- Malinu gaje policajci, medicinske sestre, nema ko je ne gaji - rekao je Radović.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.